6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия отказа да купи арт колекцията на основателя на BauMax

Австрия отказа да купи арт колекцията на основателя на BauMax

-- Реклама --

Музеят Есъл в Клостернойбург ще продължи да работи. bauMax закрива седем филиала в Турция

музеят Есъл, снимка АРА
музеят Есъл, снимка АРА

Австрийската държава няма да купи предложената от основателя на веригата магазини „bauMax“ арт колекция. Това стана ясно след проведената вчера кръгла маса, в която взеха участие министърът на културата Йозеф Остермайер, социалният министър Рудолф Хундсторфер, Карлхайнц Есъл, мениджъри на фирмата, кредитори, представители на банки и финансовата прокуратура, както и на провинция Долна Австрия. „Проведените разговори бяха много позитивни. Всички имаме желание да работим за намирането на конструктивно решение.“, каза пред журналисти веднага след срещата министър Остермайер.

Колекцията на австрийския предприемач Карлхайнц Есъл съдържа  7000 предмета на изкуството, оценявани на 86 милиона евро. Продажбата й трябваше да спаси неговата верига магазини за “направи си сам” bauMax. Есъл и съпругата му предложиха цялата сбирка на държавата с мотива, че така може да се спаси както bauMax, така и 4000 работни места в Австрия. По думите на собственика такава капиталова инжекция и преструктуриране на задълженията са единственият начин да започне възстановяването на компанията.

След като държавата отказа да изкупи колекцията като цяло (не е обсъждан вариант за придобиването само на отделни предмети), компанията ще продължи да търси решение на проблемите си. Само в Австрия тя има 4 000 служители, а в Източна Европа и Турция – 5 000. Есъл е доволен от срещата и каза, че вече е оттеглил предложението си към републиката. Най-важното за момента е, че функционирането на музея в Клостернойбург е подсигурено за тази година и то без намесата на държавата.

Компанията води разговори с Райфайзен банк, Банк Аустрия и Ерсте банк и според Карлхайнз Есъл изход вече е намерен. Вече е сигурно, че ще бъдат затворени седем филиала в Турция и се обсъжда преструктуриране в Източна Европа. В България веригата управлява строителни хипермаркети в седем големи града с обща търговска площ от 90 000 кв.м.

bauMax се оказа в изключително критичната ситуация след като 2012 г. бе катастрофална за компания със загубата от 126 млн. евро.

_______________

Още по темата:

Картини срещу работни места: Собственикът на bauMax продава арт колекцията си

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации