22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиестудентУченици се учат на парламентаризъм

Ученици се учат на парламентаризъм

-- Реклама --

Българските участници в „Модел на Европейския парламент – 2014” се срещнаха с посланик Елена Шекерлетова

 

снимка Посолство на РБългария в Австрия
снимка Посолство на РБългария в Австрия

За първи път от 2000 г. насам австрийската столица отново е домакин на сесия на „Модел на Европейския парламент”. Международният проект, започнал през 1994 г., събира два пъти годишно ученици от последните класове на гимназиите в държавите, членки на Европейския съюз. В рамките на една седмица те участват в ситуативна състезателна програма по модела на Европейския парламент. Разделени в комисии, младите хора заседават, за да приемат резолюции и важни решения по актуални проблеми – младежката безработица, глобално затопляне, застаряване на обществото, образование и мобилност, дискриманация и трафик на хора.

Накрая изготвената резолюция трябва да бъде представена и защитена пред Генералната асамблея като приетите документи ще бъдат представени на 766-та члена на европейския парламент в Брюксел в навечерието на европейските избори.

Целта на инициативата е да представи на младите хора процеса на европейска интеграция и да засили интереса им към европейската принадлежност.

В понеделник (31-ви март) българската делегация, която е традиционен участник в състезанието от 2007 г., бе приета от посланик Елена Шекерлетова. На срещата тя поздрави младите хора и им пожела успех в състезанието.

Ангел Симбаев е най-опитният състезател в българската делегация. Той вече е участвал в пленарните сесии в Лондон и Вилнюс
Ангел Симбаев е най-опитният състезател в българската делегация. Той вече е участвал в пленарните сесии в Лондон и Вилнюс

Стефан, Ани, Ангел, Елена и Мила са ученици в Първа английска гимназия в София. Ангел участва вече за трети път в състезанието (бил е на сесиите в Лондон и Вилнюс) и споделя, че то е прекрасна възможност да се срещне с много млади и интересни хора от Европа. Мила, която е 11-ти клас и вече е посещавала Виена, е ръководител на българския отбор.

Макар че се интересуват от работата на европейските институции, повечето от тях не мечтаят за политическа кариера, а се ориентират към специалности като стопанско управление, мениджмънт и социология.

Мила, 11-ти клас е ръководител на българската делегация
Мила, 11-ти клас, е ръководител на българската делегация

Модел на Европейски парламент – 2014 бе официално открит на 31 март в Ратхауз и ще продължи до 5-ти април. Пролетната сесия е посветена на три важни не само за Австрия, но и за цяла Европа събития – 100 години от края на Първата световна война, 25 години от падането на берлинската стена и предстоящите европейски избори. През следващите дни участниците ще имат възможност да се срещнат с политици, парламентаристи и експерти, с които да дискутират предложените им теми, преди да вземат решение.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации