6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияУкраинският олигарх Фирташ е освободен срещу рекордна парична гаранция

Украинският олигарх Фирташ е освободен срещу рекордна парична гаранция

-- Реклама --

Съдът във Виена пусна милиардера Дмитро Фирташ срещу 125 млн.евро

снимка ЕРА
снимка ЕРА

Дмитро Фирташ – един от най-богатите украинци, бе задържан във Виена на 12 март по искане на ФБР, което го разследва от 2006г. насам за участие в организирана престъпна група и пране на пари.

Миналата седмица американски прокурори заявиха, че ще искат екстрадирането му от Австрия, за да го изправят пред съд в Чикаго във връзка с международна корупционна мрежа. Съдът във Виена освободи украинеца от ареста срещу рекордната сума от 125 млн. евро.

„Фирташ няма право да напуска страната до приключване на делото, тъй като все още нищо не е решено.“, заяви пред АПА говорителката на съда Кристина Залборн и добави, че парите за гаранцията са преведени и той трябва да бъде освободен. Ден по-рано от съда обясниха, че милионите са били преведени по сметка на съда още в сряда, но че се проверява произходът им от страна на федералното финансово разузнаване.

От своя страна милиардерът е заявил, че последната седмица е била изключително тежка за него и семейството му и благодари на всички приятели и колеги, които са го подкрепили в този труден момент. ПР съветник на украинеца е бившият говорител на екс-вицеканцлера Йозеф Прьол (ÖVP) Даниел Кап.

Бизнесът на 48-годишния Фирташ с газ и химически продукти процъфтяваше в годините на отстранения президент Виктор Янукович. Твърди се, че той е един от основните спонсори на предизборната му кампания през 2010 г.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации