17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img

Добре дошли сте

-- Реклама --

Отворено писмо до гражданите на България и Румания

Източник: сп. „Икономист“

Превод Людмила Ханджийска

na patВестниците във Великобритания са пълни с истории за вашата бедност, криминална проявеност и жажда за социални помощи. Британските политици сипят жупел срещу европейските спогодби за свободно движение на хора, които ви позволяват да дойдете при нас. Със сетни сили се борят да усложнят условията, при които имате право да получавате обезщетения за безработни. Населението на острова е по-враждебно от германското или френското: почти половината от британците са на мнение, че тяхното правителство трябва да ви забрани достъпа до страната, въпреки че подобно действие би било противозаконно. Може би също така сте останали с впечатлението, че не сте добре дошли.

Но вие сте. От името на родината на списание „Икономист“ ви каним най-сърдечно да дойдете и да работите тук. От 1-ви януари вие можете да отидете където пожелаете в рамките на Европейския Съюз. Надяваме се, че много от вас ще предпочетат Великобритания. Напук на нашите политици, които изглежда са забравили, че Великобритания беше държавата, която лобираше за вашето присъединяване към ЕС, като бяха напълно наясно, че някой ден вие ще се появите на нашия праг. Установяването ви първоначално няма да е лесно. Но историята на многобройните вълни от емиграция показва, че не след дълго ще сте намерили удобно място в британското общество.

Повече от това, за което се спазарихме

Не е ваша вината, че повечето ни сънародници не ви искат. Отчасти виновни за това са поляците. Преди десет години, когато Великобритания беше една от трите държави, които отвориха вратите си за тях, правителството уверяваше своите избиратели, че ще дойдат само няколко десетки хиляди поляци и че вероятно няма да се задържат задълго. Вместо това пристигнаха повече от половин милион. И освен че са работници, които събират зелки и боядисват огради (измествайки много британски работници поради простия факт, че се появяваха навреме на работа), се оказа, че те също така са човешки същества, които се установиха и създадаха семейства. Ние не бяхме подготвени за това.

Но ако нашите лидери сбъркаха преди десет години относно броя на поляците и другите източноевропейци, които ще пристигнат във Великобритания, те грешат още повече в момента относно последиците от тази емигрантска вълна за държавата.

Политиците твърдят, че те са в тежест на социалната система, която и без това вече е обтегната заради строгите икономии. Това са глупости: тези хора са млади и физически силни и това не се използва достатъчно. И тъй като те допринасят повече за хазната под формата на данъци, отколкото взимат от нея под формата на помощи и услуги: с около 35% повече, според някои оценки -те спасяват нашите училища и болници от още по-големи съкращения. Те не допринасят особено за дъмпинга на заплатите и дори и да има такъв ефект, той е основно върху други групи от емигранти. Те имат благоприятно влияние върху нашата икономика като понижават съотношението между  външния дълг и БВП. Ако дори малко ги харесвате, значи сте радетел за икономическия просперитет.

За съжаление проучванията на общественото мнение не лъжат. Малко са хората, които ви искат тук. Тези от вас, които ще бъдат принудени да просят или да крадат, а неминуемо ще има и такива – ще бъдат извадени на първите страници на вестниците. Но по странен начин, вие бихте могли да ни помогнете. Идеята за българска и румънска емиграция изглежда толкова омразна на британците, че реалността може само да бъде по-добра. Хората ще бъдат приятно изненадани, когато видят, че повечето от вас са дошли да работят, а не да се възползват от социалните помощи.

Пазарът на труда във Великобритания е най-гъвкавият в Европа. Нейната икономика най-накрая започна да отчита ръст. Нейните граждани на практика нямат толкова големи предрасъдъци към вас: проучванията, които отчитат огромно противопоставяне към вашето пристигане в страната същевременно сочат, че повечето британци биха ви назначили да работите в техните домове. Държавата ни е свикнала с емигрантите. Особено в Лондон ще откриете всякакви екзотични култури, много от които също са били мразени в началото, когато са пристигнали. А ако наистина предрасъдъците към вас толкова ви стряскат, правете се, че сте италианци. Никой няма да забележи разликата.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации