6.3 C
Виена
четвъртък, 22 февруари, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТрадиция: На 6-ти януари в Австрия почитат Деня на Тримата царе

Традиция: На 6-ти януари в Австрия почитат Деня на Тримата царе

-- Реклама --

Честването е свързано с рожденственските истории от Евангелието на Матея и появавата на Бог след раждането на младенеца

Heilige Drei KOnigenНа 6-ти януари католическата църква чества появата на Господ-бог или още богоявление, на гръцки „епифания“, което означава явяване. Корените на празника могат да се търсят още в египетския град Александрия, където на този ден преди хиляди години се е чествало рождението на бога на живота Еон. На 6-ти януари  според Библията, тримата източни мъдреци, които първи научават за светото рождение, отиват във Витлеем, за да се поклонят пред новородения бъдещ цар на юдеите.

Кои са били тези трима източни царе?

В Евангелието на Матея те са наричани мъдреци или звездобройци, които следвайки най-ярката звезда на небето, дошли от Изтока, за да се поклонят на Исус. Те донесли миро, злато и тамян, от което през 5 в. папа Лъв І заключил, че са били трима мъже – едно недоказано до днес твърдение.  Предположението, че са били царе, само възоснова на донесените подаръци, също е доста спекулативно.  Неяснотата около обществения статус на първите посетители на бебето Исус се подсилва и от превода на старогръцката дума „магос”. В Библията тя се превежда като „мъдреци” или „влъхви”, макар че с тази дума обикновено са били наричани жреци, посветени в тайните на зароастризма, билколечението и шаманизъм. Имената на тримата – Каспар, Мелхиор и Балтазар – са добавени през 8 в. от теолога Беда Венерабилис.

Според някои тълкуватели на Библията, освен че били отлични астролози (видели са и са разчели посланието на Виетлеемската звезда), влъхвите са имали и пророчески способности. Всъщност в тази посока навежда и библейският разказ. Според Евангелието източните мъдреци били привикани от цар Ирод, който бил силно притеснен от слуховете, че те идват от толкова далеч само, за да се поклонят на бъдещ владетел, при това не от неговата династия, а от простолюдието. Ирод заръчал на влъхвите след като го открият, да се върнат и да разкрият къде точно се намира Младенецът, зе да можел и той да му отдаде почитта си. Една нощ тримата сънували пророчески сън, който ясно им казал, че Ирод всъщност възнамерявал да избие всички младенци. Така, след като принесли своите дарове на Исус – злато, миро и тамян, гадателите си тръгнали, „забравяйки“ да се отчетат на юдейския владетел. Според друга любопитна версия тримата без да искат, насочили властимащите към Божия син. Първоначално те разчели по звездите, че се ражда нов цар в тези земи. Именно за това отишли първо в Йерусалим.

В православието влъхвите не се смятат за царе, те са анонимни и броят им не е известен.

С+М+В

C+M+BЧестването на тримата звездобройци влиза в празничния календар през 1164 г., когато предполагаемите тленни останки на Тримата влъхви са донесени от Италия в Кьолн. Тези свещени реликви стават повода за издигането на Кьолнската катедрала, където се намират и до днес, положени в златен саркофаг.

В голяма част от католическите държави, Drei KOnigeвключително и Австрия, Тримата влъхви се пресъздават  на 6 януари от три деца, облечени в царски одежди, които обикалят от къща на къща, пеят песни и пишат по вратите формулата C+M+B (Каспар, Мелхиор и Балтазар). На латински обаче това се тълкува и като: Christus mansionem benedicat – Христос да благослови този дом.

Често децата, които се движат на организирани групи, събират дребни суми пари с благотворителна цел.

Денят на Светите трима крале символизира и края на коледните празници, което означава, че след този ден предстои усърдна работа.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации