29.5 C
Виена
неделя, 26 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияАвстрийският съд изпрати в затвора неонацистите от групата Обект 21

  Австрийският съд изпрати в затвора неонацистите от групата Обект 21

  -- Реклама --

  В мотивите си към осъдителните присъди съдията е наблегнал на генералната превенция на наказателния процес

  снимка: APA
  снимка: APA

  Седмина австрийски неонацисти получиха присъди до шест години затвор в процес, който според съдията трябва да послужи за пример на всички, изкушени от крайните идеологии в Австрия.

  Членовете на движението Objekt 21, които според свидетели са свързани с нелегална мрежа за проституция, бяха признати във вторник 5 ноември за виновни по обвинение в „опит за съживяване на националсоциализма“.

  Деянието се счита за престъпление в Австрия от 1947 г. Сред доказателствата срещу седмината е имало видеоматериал, показващ как приветстват с поздрава на Хитлер. Те са се събирали в къща, която наричат „фабрика за оръжия“.

  Обвиняемите са на възраст между 23 и 33 години. Двамата основни лидери на групата са осъдени на съответно четири и шест години зад решетките. Те са заявили, че ще обжалват присъдите. Останалите членове на групата са осъдени на 18 месеца и на две години и половина лишаване от свобода и също не са съгласни с решението на съда, уточнява агенция APA. Никой от тях не се е признал за виновен по време на процеса.

  Според полицията, наблюдавала Objekt 21 от 2009 г. насам, групировката от години упражнява терор в региона, като сред дейностите й присъстват палежи, търговия с наркотици и оръжия и незаконна проституция. Говорител на съда е заявил, че разследванията срещу други членове на бандата, заподозрени в престъпления, продължават.

  Доклад на австрийската агенция за борба с вътрешния тероризъм BVT от миналата година посочва, че заплахата от неонацистките групировки е ограничена, тъй като действията на полицията и прокуратурата са лишили движението от неговите лидери. Въпреки това крайнодесните кръгове в много региони се съюзяват с местни криминални банди, отбелязва BVT.

  Лидерите на Социалситическата партия в Австрия определиха присъдите като „важна крачка в борбата срещу неонацизма“, а от Зелената партия коментираха, че решението на съда трябва да послужи като сигнал на обществото.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации