17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПосолството на РБългария в Австрия с изцяло обновен сайт

Посолството на РБългария в Австрия с изцяло обновен сайт

-- Реклама --

Актуализираният сайт на посолството предоставя много полезна информация, свързана с пътуване и пребиваване на български граждани в Австрия  

gerb na BGОсвен че може да се запознаете с целия екип на българската дипломатическа мисия в Австрия, ръководена от извънредния и пълномощен посланик г-жа Елена Шекерлетова, на електронната страница на посолството могат да се прочетат новини и съобщения за предстоящи събития.

Сред най-важните допълнения на сайта е разнообразната и изчерпателна информация относно най-често задаваните от български граждани въпроси, свързани с пътуване или престой в Австрия (виж секция „Консулски съобщения„).

Подробно са обяснени всички процедури по издаването на лични документи – лична карта, паспорт, свидетелство за управление на МПС, временен паспорт, временен паспорт на новородено дете. Ползвателите на страницата могат директно да изтеглят необходимите им за целта заявления и формуляри.

За информация, свързана с придобиването, освобождаването и възстановянето на българско гражданство сайтът препраща към страницата на Министерство на правосъдието, което е и компетентният орган по тези въпроси.

Като граждани на ЕС българските граждани могат да пребивават в Австрия без виза, но в 3-дневен срок след пристигането си са длъжни да се регистрират, като получат адресна регистрация в съответния отдел за регистрация към общината по местожителство. Какви документи са необходими за това, каква е процедурата, как се получава сертификат за постоянен престой? Отговорите на тези въпроси вече могат да бъдат намерени в секция „Регистрация в Австрия„, която разглежда и два по-частни случая – регистрация в България на дете, родено в Австрия и регистрация в България на граждански брак, сключен в Австрия.

При смърт на български гражданин в Австрия, пренасянето на тленните останки на починалото лице от Австрия до България се организира от неговите близки или роднини и се извършва от траурна агенция със специално оборудван за целта автомобил. Необходимо е близките или роднините на починалото лице да се свържат с траурна агенция в България или в Австрия по техен избор, която да пренесе тленните останки до България. Всичко за процедурите и необходимите документи в този случай, може да намерите в секция „Смърт на български гражданин в Австрия“.  

При влизане в Австрия е добре да се осведомите за митническите изискания по отношение на някои стоки – покупка на автомобил, тютюневи изделия и алкохолни напитки. Полезно е да се знаят и изискванията за пътуване с животни, растения, пренасянето на лекарства и лекарствени средства.

Колко струва винетката и от къде мога да си я закупя? Какви са ограниченията на скоростта в Австрия? Какви са санкциите при нарушаване на правилата за движение по пътищата? Подробна информация за това е събрана в секция „Движение по пътищата в Австрия“. Специално внимание е обърнато на възможността за налагане на глоба до 365 евро по анонимен сигнал. В тази секция може да разберете и при какви обстоятелства може да карате автомобил с чуждестранна регистрация в Австрия.

Информация за това какви документи могат да се заверяват в консулската служба, цени за заверка на пълномощно и декларация, както и примерни образци на тези документи са на разположение на българските граждани в секция „Заверка на пълномощни и декларации“.

За да бъдат напълно улеснени българските граждани, електронната страница предлага и пълен списък с адовкати адвокатски кантори, работещи и на български език, заклети преводачи и важни телефонни номера.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации