10.1 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенале 2013 се открива с филм на братята Коен

Виенале 2013 се открива с филм на братята Коен

-- Реклама --

ACLN0350300 игрални, документални и късометражни филми в 51-вото издание на фестивала

Кинофестивалът „Виенале“ отдавна се е превърнал в уникално културно събитие не само за Виена, но и в световен мащаб благодарение на дългогодишната традиция, добрата организация и особения си дух. В 51-вото издание в рамките на две седмици ще бъде представено най-доброто от кинопродукцията от цял свят.

В програмата от 24 октомври до 6 ноември 2013 са включени 300 игрални, документални и късометражни филми, някои от които не са показвани в австрийските кина. Фестът ще бъде открит с драмата на братята Коен “Истинският Луин Дейвис”, посветена на младия певец Люин Дейвис, който се опитва да пробие на фолк-сцената в Гринуич Вилидж в началото на 60-те години. Итън и Джоел Коен са отличени за тази лента с Голямата награда на журито на фестивала в Кан през май 2013 г.

Inside_Llewin_Davi_Copy_Viennale
Inside_Llewin_Davi_Copy_Viennale

Традиция от предишни издания на фестивала е да се канят известни режисьори, които да подготвят рекламни трейлъри за събитието. Сред тях са имена като Лео Каракс, Жан-Люк Годар и Дейвид Линч. Тази година двеминутен клип засне холивудската режисьорка от ирански произход Ширин Нешат. Черно-бялата лента “Илюзии & огледала” е създадена в духа на нямото кино, а в центъра на камерата е Натали Портман, която се лута в сомнамбулен транс в къща край морето. Трейлърът може да видите на http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IRdSWf1r6AA.

Viennale_Trailer_Copy_Viennale
Viennale_Trailer_Copy_Viennale

Сред почетните гости на “Виенале” са американсикят комедиант Уил Феръл, френският журналист и документалист Клод Ланцман, бившият пилот от Формула 1 сър Джеки Стюърт, както и тазгодишните носители на “Златния леопард” и “Златния лъв” от фестивалите в Локарно и Венеция Алберт Сера и Джанфранко Роси. В списъка на гостите е и американският продуцент Стефан Чалгаджиев. Роден през 1942 г. в България, Чалгаджиев следва антропология в Колумбийския и Нюйоркския университети. По-късно основава няколко продуцентски компании и от 2001 г. е собственик на “Соларис”. Чалгаджиев работи с такива известни творци като Робер Бресон, Микеланджело Антониони, Вим Вендерс и Маргьорит Дюрас. На “Виенале 2013” той ще представи филма на Жак Ривет “Out 1“.

по информация на КомПрес София

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации