5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРезултатите от изборите в Австрия (не)промениха статуковото

Резултатите от изборите в Австрия (не)промениха статуковото

-- Реклама --

Националистическата партия на Щрахе спечели убедително третото място

От ляво на дясно: Вернер Файман (SPÖ), Михаел Шпинделегер (ÖVP) и Хайнц-Кристиян Щрахе (FPÖ) снимка profil.at
От ляво на дясно: Вернер Файман (SPÖ), Михаел Шпинделегер (ÖVP) и Хайнц-Кристиян Щрахе (FPÖ)
снимка profil.at

Гласуване с предизвестен край. Такива бяха най-честите коментари за парламетарните избори в Австрия, които се проведоха на 29 септември. Резултатите не опровергаха напълно прогнозите, но показаха, че съществуващият политически модел вече е съвсем крехък и статуковото ще трябва да се промени.

Очаквано с мнозинство от 27,1% победител е Социалистическата партия (SPÖ), следвана от консервативната Народна партия  (ÖVP). И двете политически сили отбелязват 2,2% спад в подкрепата за тях. Затова пък третият по ред в класацията – Партията на свободата (FPÖ) отбеляза ръст от 3,9% и с 21,4% се нареди на третото място.

Вероятността партията на Хайнц-Кристиян Щрахе да спечели второто място на моменти бе съвсем реална. Всъщност тя е водеща политическа сила в провинция Щайермарк с внушителните 25,1% или 7,79% повече спрямо изборите от 2008 г. , резултат, който направи Щрахе един от големите победители в изборната нощ. Зелените на Ева Главишниг не успяха да достигнат мечтаните 15% и заеха четвъртото място с 11,5%. Очаквано новата партия на австро-канадския бизнесмен Франк Щронах влезе в парламента, макар и със скромните 5,8%. Голямата изненада на изборите е партията на младите либерали – NEOS, създадена преди по-малко от година. Въпреки че предварителните проучвания не й отреждаха място в парламента, с 4,6% тя спечели 9 места в бъдещия австрийски парламент. Наследниците на Георг Хайдер – Съюз за бъдеще на Австрия (BZÖ) не можаха да преминат 4%-та бариера.

Избор в последния момент

Социологическите агенци до последно се оплакваха, че седмица преди изборите само 50% от хората са взели окончателно решение за кого ще гласуват. Около 3 млн. избиратели трудно са припознали своята партия или изобщо са се отказали да гласуват. Избирателна активност от 66% (без да са преброени гласовете по пощата) е по-ниска спрямо изборите от 2008 г., когато до урните отидоха 78,81% от гласоподавателите.

Преливане на гласове

Когато в началото на годината милиардерът Франк обяви политическите си амбиции, прогнозните резултати сочеха, че той може да вземе между 15-20%. В хода на предизборната си кампания Щронах отблъсна част от почитателите си с агресивно поведение и неприемливи предложения (връщане на смъртното наказание, 24-часово работно време за магазините и т.н). На практика той не успя да привлече много гласове от националистическата партия на Щрахе, както се очакваше, а по-скоро от  BZÖ и негласувалите при предишни избори. Другият нов играч на политическата сцена – NEOS са взели около 61 000 гласа от социалистите и 57 000 от Зелените, сочат изследванията. Така на практика електоратът на крайнодесните не само че остана единен, но и се увеличи с част от привържениците на BZÖ и с нови членове.

снимка APA
снимка APA

За кого гласуват младите

Австрия е единствената страна в Европа, в която младежите могат да гласуват от 16 години. 348 000 учащи  трябваше да упражнят за първи път избирателното си право тази година. Все още не са излезли подробните социологически проучвания, които да посочат при кого са отишли техните гласове. Младите така и не разпознаха проблемите си – образование и работа, в някоя от традиционните партии. Конкретните, ясни и категорични, макар и популистки, изказвания на Щрахе със сигурност са привлекли не малка част от тях, докато други най-вероятно са отишли при младите либерали или зелените. NEOS провеждаха избирателната си кампания предимно в интернет и социалните мрежи и може да се окаже, че са стигнали до най-голям млади хора.

Слабо мнозинство

На пръв поглед и след изборите нищо няма да се промени на политическата сцена в алпийската република. Най-вероятно SPÖ и ÖVP отново ще се споразумеят и ще управляват в коалиция, но тяхното мнозинство ще бъде крехко. Те неминуемо ще трябва да променят много неща в начина си на управление и ще трябва да се съобразят с тенденциите в обществото. А то ясно показа, че вече не харесва статуковото. Все пак 11,6% от традиционно консервативното австрийско население подкрепи партии, които са на по-малко от година (Тим „Щронах” и NEOS). Друг фактор, с който новите стари управляващи ще трябва да се съобразяват, е засилващото се влияние на крайнодясната партия. Без да е изолиран случай в Европа, Австрия има за какво да се притеснява след като повече от 900 000 австрийци дадоха подкрепата си за „синьото чудо”.

Резултатите от гласуването във Виена може да видите тук

Подробни резултати от гласуването по провинции може да видите тук

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации