10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВ отговор на обвиненията

В отговор на обвиненията

-- Реклама --

Отговор на Иво Прокопиев на обвиненията, отправени от шефа на КФН Стоян Мавродиев чрез австрийския вестник „Дер Щандард“

Иво Прокопиев, съсобственик в "Икономедиа" и изпълнителен директор на "Алфа финанс холдинг"
Иво Прокопиев, съсобственик в „Икономедиа“ и изпълнителен директор на „Алфа финанс холдинг“

След като през март банкерът Цветан Василев избра австрийския вестник „Дер Щандард“, за да отправи обвинения срещу президента Росен Плевнелиев в защита на корпоративни интереси, тази седмица шефът на Комисията за финансов надзор използва същия похват. В пространно интервю, отново пред „Дер Щандард“,  той обвини бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и инвестиционно дружество „Булброкърс“ЕАД, контролирано от Иво Прокопиев, в пазарна злоупотреба за около 87 млн. лева. Мавродиев визира сделката от 2011 г. за продажба на държавен дял от 33% от енергоразпределително дружество EVN.

В късния следобед на 12 септември Съветът на директорите на „Алфа холдинг“АД изпрати до медиите своята позиция, подписана от Иво Прокопиев“ относно отправените чрез „Дер Щандард“ обвинения:

Относно абсолютно безпочвените обвинения, които председателят на Комисията за финансов надзор г-н Стоян Мавродиев отправя към инвестиционния посредник “Булброкърс” и към издателската група “Икономедиа”, е важно да отбележа няколко безспорни факта.

Продажбата на остатъчния държавен дял в ЕВН беше реализирана на “Българска фондовата борса” на закрит аукцион. Няма по-справедлив и прозрачен начин за оценка на стойността на една фирма от търг на фондовата борса. “Булброкърс”, като посредник при продажбата, се е съобразил стриктно с всички изисквания от страна на държавата и на финансовия регулатор в лицето на КФН, който своевременно е получил, анализирал и одобрил сделката и документите за последвалото търговото предложение. В този ред на мисли буди недоумение как същата тази одобрена от КФН сделка е нарочена, че ощетява държавата две години по-късно. Също така е много важно да се посочи, че постигнатата на търга цена надхвърляше значително минималната, определена от държавата. Припомням, че продажбата беше отчетена като огромен успех в края на 2011 г., когато нямаше никакви инвеститори. Нелепо е две години по-късно, да се правят такива инсинуации, още повече че проспекта за публично предлагане и цената на сделката са предварително одобрени от КФН и Агенцията по приватизация.

Обвиненията на г-н Мавродиев срещу издателската група “Икономедиа” също са абсолютно безпочвени. Действително има напрежение между “Икономедиа” и председателя на КФН г-н Мавродиев, но то е продиктувано от друго. Председателят на комисията използва цялата мощ на институцията, като инструмент за натиск срещу изданията, за да бъде прикрит фактът, че преди години, като адвокат на офшорни структури, той е замесен в операции по изпиране на пари от наркотрафик. Личното участие на г-н Мавродиев във финансовите операции се споменава в множество съдебни заседания и в две съдебни решения на българския и на италианския съд.

Изданията на Икономедия просто са си свършили работата да информират обществото, че е абсурдно в страна от ЕС, начело на ключов финансов регулатор да стои човек, който е забъркан в голям скандал за изпиране на пари от наркотици в няколко държави.

За съжаление, в отговор г-н Мавродиев започна масирана кампания чрез регулатора не само с Алфа финанс холдинг, но и с много от най-големите участници на капиталовия пазар, които са партньори на групата.

София, 12 септември 2013

Иво Прокопиев

Председател на Съвета на директорите на

“Алфа финанс холдинг” АД

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации