23.1 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияVienna Design Week 2013 ще представи повече от 100 събития

  Vienna Design Week 2013 ще представи повече от 100 събития

  -- Реклама --

  През тази година форумът не само ще „възхвалява” дизайна, но и ще го (пре)осмисля.

  Текст Марио Николов

  Назаем от Artnovini.com

  фокусът на Vienna Design Week 2013 е четвърти район на австрийската столица - Виден снимка Daniel Gebhart de Koekkoek
  фокусът на Vienna Design Week 2013 е четвърти район на австрийската столица – Виден
  снимка Daniel Gebhart de Koekkoek

  През тази есен, за седми пореден път, австрийската столица ще бъде домакин на най-големия фестивал на дизайна в страната –Vienna Design Week. От 27 септември до 6 октомври, повече от 100 събития ще приемат ценителите на местния и международен продуктов, мебелен, графичен и промишлен дизайн, чийто реални и експериментални измерения ще бъдат представени във Виден (Wieden) – четвърти район на Виена (4. Wiener Gemeindebezirk), разположен между легендарния Карлсплац (Karlsplatz) и новата главна жп гара (Wien Hauptbahnhof), съобщиха организаторите на форума.

  Куратори на Vienna Design Week са Тулга Байерле (Tulga Beyerle) и Лили Холайн (Lilli Hollein)от компанията Neigungsgruppe Design, които са директорки на фестивала и негови създателки заедно с своя колега Томас Гайслер (Thomas Geisler).

  През 2012 г. събитието беше посетено от 37 200 души и този факт за пореден път доказа, че формулата, по която се провежда е успешна, а слоуганът „Виена – град изпълнен със дизайн!” (Wien – eine Stadt voll Design!) – напълно актуален. Концепцията на организаторите и този път ще бъде насочена към разкриването на творческия процес и на създаването на самите продукти – по време на виенската седмица градът става платформа и витрина на дизайна. В сътрудничество с автори от цял ​​свят, с виенски музеи и институции и десетки фирми, фестивалът ще покаже различни подходи към дизайна и, разбира се, някои от най-новите тенденции в неговото развитие, а мотото му ще бъде: „Международен, но местен”.

  Седмото издание на Vienna Design Week ще погледне и от друг ъгъл към темата:„Тържество (възхвалана дизайна, (пре)осмисляне на дизайна” (Celebrating design, (re)thinking design). Защото „дизайнът е повече от точно проектиран обект”, казват организаторите на форума. Според тях, той е съществена част от културното ни наследство, оформя нашата материална и потребителска култура. Едновременно с това, дизайнът влияе върху начина ни на живот, а в основата си и на естетическите ни възприятия и преценки. Именно това са и опорните точки на които стъпва цялостната идея на Vienna Design Week„възхвала” на дизайна и критично отношение към неговите постижения… А главните действащи лица и сега ще са водещи представители от областта на културата, икономиката, политиката и арт сцената – симбиоза, която превръща фестивала в „нещо повече от фестивал”

  Своеобразна рекапитулация на изминатия през годините път е изложбата Werkstadt Vienna, която през септември миналата година беше показана в Хелзинки, в рамките на форума World Design Capital Helsinki 2012, след това във Ventura Lambrate в Милано, а от юни тази година е на разположение и на посетителите на New Institute в холандския град Ротердам.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации