20.4 C
Виена
четвъртък, 7 юли, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияНай-екстремното бягане по стълби е във Виена

  Най-екстремното бягане по стълби е във Виена

  -- Реклама --

  200 професионални атлети са заявили желание да изкачат общо 2 529 стъпала

   

  Кулата на хилядолетието във Виена © Schaub-Walzer/PID
  Кулата на хилядолетието във Виена
  © Schaub-Walzer/PID

  2 529 стъпала, всяко с височина 18 см. и широчина 29 см. или общо 48 етажа трябва да изкачат спортистите, заявили желание да се включат в най-екстремното бягане по стълби в света – „Tower Run Up extreme“. То се провежда за четвърти пореден път във виенския небостъргач “Кула на хилядолетието” (Millennium Tower). Офис сградата е висока 202 м и има 50 етажа, а крайната цел на бягането е терасата на 48-мия етаж. 200 професионални атлети ще премерят сили по стълбището на кулата на 31 август 2013 г.

  За сравнение

  При състезанието в Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, което се провежда от 1978 г., се преодоляват 1 567 стъпала, а в тайванската кула Тайпе – 2 046. Така бягането в Millennium Tower е определено като най-екстремното тичане по стълби в света. Тази година ще има общо 19 такива надпревари, като най-трудно е изкачването на Емпайър стейт билдинг, следван от Панаирната кула във Франкфурт, а виенската кула, панаирната кула в Базел и Торе Колпатриа в Богота си поделят третото място по трудност.

  Трасето

  При изкачването на Кулата на хилядолетието разстоянието от партера до 48-мия етаж с 843 стъпала трябва да бъде пробягано три пъти, което отговаря на спринт от над 4 500 метра. Всеки участник в екстремното бягане е професионален атлет и ще стартира самостоятелно, а изпреварването по време на тичането няма да е проблем поради достатъчната ширина на стълбището. За близо 300 регистрирани аматьори е предвиден по-лекият вариант „Millennium Tower Run Up light“, при който ще бъдат изкачени само 843-те стъпала на един тур.

  Рекорди

  Носител на миналогодишния рекорд от 11:36:40 минути е притежателят на световната купа, полякът Пьотр Лободжински. За тази година той си е обещал нов рекорд. Освен точки в ранг листата за световната купа, тичането в Кулата на хилядолетието ще донесе и парична награда от 4 500 евро, която се разпределя между тримата най-бързи при жените и при мъжете.

   

  По информация на КомПрес София

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации