0.9 C
Виена
петък, 8 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияБлизо 3 млн. са българите в чужбина

Близо 3 млн. са българите в чужбина

-- Реклама --

Близо 3 млн. души са вече българите, които са напуснали страната в последните 23 години и все още имат наши паспорти.

Разпределение на българските граждани в чужбина по държави графика в."24 часа"
Разпределение на българските граждани в чужбина по държави
графика в.“24 часа“

Това показват неофициални данни, събрани и представени от в. „24 часа“.

В Австрия броят на сънародниците ни е поне 25 000.

2,1 млн. български граждани е имало по света през 2011 г. според официално преброяване на държавната статистика. Оттогава обаче нито Държавната агенция за българите в чужбина, нито МВнР са актуализирали статистиката си, съобщава вестникът.

В тези данни освен това фигурират само българските граждани, но не и хора, които са българи, но нямат наш паспорт.

Най-много са българите в Турция, САЩ, Гърция и Испания

Турция остава с най-многобройната общност имигранти от България. Официалните данни са за 500 хил. души с наши паспорти, но огромната част от тях реално са изселници от възродителния процес в края на комунистическото управление.

Над 1 млн. души неофициално обаче надхвърля бройката на българските емигранти в следващите 3 държави от класацията. Според данните на държавата в САЩ живеят 300 хил. българи, в Гърция още толкова, а в Испания – 250 хил. По информация на различните сдружения на сънародниците ни там и други неофициални канали става дума за доста по-големи български колонии в тези държави.

Българите са втори по численост след албанците в Гърция главно защото в южната ни съседка не се изисква разрешение за работа.

Само на остров Крит работят над 30 хил. българи. Като общ брой постоянно пребиваващите в Гърция са около 200 хил., но при сезонната селскостопанска заетост достигат 250 хил. души. При това цифрите сочат само хората, които са регистрирани, а според гръцките медии в страната има двойно повече имигранти от 500-те хиляди души с редовен статут.

Най-голяма част от българите са концентрирани в района на Атика (Атина и Пирея), следват югозападното крайбрежие на Пелопонес, островите Крит и Родос и Северна Гърция. Сезонните работници пък избират района на Централна Македония. По данни на Центъра за проучване на работната сила на Гърция около 60% от българските граждани там са жени, около 75% са със средно образование.

250 хил. са българите в Испания по официални данни, но броят им вероятно е двойно по-голям. Много наши сънародници не се регистрират и работят там нелегално без необходимите договори. Още през 2007 г. броят на българите в Испания бе надхвърлил 350 хил. души.

При 300 хил. българи официално в САЩ неофициално само колонията ни в Чикаго достига 150 хил. и го превръща в един от най-големите български градове. Следват Лос Анджелис с около 25 000, Ню Йорк, Вашингтон, Маями, Финикс, Лас Вегас. Най-много българи има в щата Илинойс (където е и Чикаго) – вероятно над 150 000, и по-малко във Флорида – между 60 хил. и 120 хил., и в Калифорния – между 40 хил. и 120 хил.

Между 30 и 150 хил. българи има и в Канада според различни източници. Още по 70-80 хил. души са общностите в Бразилия и Аржентина.

Вече няма регион на Великобритания без нашенци, като официалните данни на британските и българските власти сочат, че на Острова има 50 хил. българи. Реално обаче са много повече, защото няма статистика на всички пристигнали. Някои анализатори твърдят, че дори са двойно, а може и повече.

51 хил. са официално българите в Италия, неофициално надхвърлят 120 хил. души. Най-много има в област Ломбардия с център Милано – близо 10 000 души, следва я Лацио с център Рим. Българките са двойно повече от мъжете в Италия. Неофициално около 40 хил. българи има и в Кипър, официално са 19 хил.

Германия привлича все повече нашенци

Най-големият ръст на живеещи в чужбина българи отчита Германия, като привлича и наши работници от изпадналите в криза Испания и Италия. По официални данни към 2013 г. в страната живеят 120 000 наши сънародници. 20% от тях са женени за немци. Българите съставляват и най-голямата група от чуждестранни студенти след китайците. Няма статистика колко от емигриралите там имат наш паспорт. Най-точни проучвания по въпроса прави блогърът Боян Юруков. Според негова справка от 2012 г. за последните 7 години германско гражданство са взели 5500 души. Пак в неговите проучвания се вижда, че в Германия живеят повече българки, отколкото българи.

Неофициално обаче в страната има поне още близо 100 000 българи, които идват като сезонни работници или работят на черно. Германското вътрешно министерство публикува неотдавна статистика, според която броят на прииждащите от България и Румъния граждани се увеличава лавинообразно. Властите в Берлин обаче не разделят в преброяванията българи от румънци. Според статистиката им през миналата година само до октомври повече от 153 000 румънци и българи са дошли в Германия. Така броят им за деветте месеца е надхвърлил общия брой за цялата предходна година – през 2011 г. в Германия са пристигнали около 146 000 румънци и българи. От януари до края на октомври 2012 г. 102 000 души са дошли от Румъния, а от България – около 51 400.

Според германските организации на работодателите обаче ситуацията с новодошлите не е така драматична, както я представят в медиите. Безработицата сред тях не е по-висока от средната за Германия, която е щастлив остров на труда. Истинският проблем са ромите и всички неквалифицирани работници. Въпросът е кой ще плаща субсидиите за училищно образование и здравеопазване. Местните автономни управи се чувстват изоставени и засилват нагласата срещу българи и румънци.

В Австрия живеят поне 25 000 българи

WU-WienСпоред данните на в.“24 часа“ в Австрия живеят 12 000 българи. В интервю за списание А4 преди година посланикът на България в алпийската република Елена Шекерлетова представи следните цифри: „Ако през 2007 г. са регистрирани 6 400 човека, през 2011 г. те са вече 13 000. Ние смятаме, че към момента тук трайно са установени около 25 000 човека с български произход.“ Според Федералното министерство на науката и изследванията българските студенти в Австрия са 2 000. Във Виенския университет учат 600 български младежи. По неофициални данни само във Виена живеят около 5 000 наши сънародници.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации