14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПрофилактичният преглед – отговорност към здравето

Профилактичният преглед – отговорност към здравето

-- Реклама --

Всеки, който има постоянно местожителство в Австрия, има право на един пълен безплатен преглед годишно

vorsorgeЗахари е на 37 години и от две години живее постоянно във Виена. Трудно намира работа на постоянен договор и затова все още няма здравна осигуровка в някоя от местните здравни каси. В последните месеци често го мъчи главоболие и накрая се решава да отиде на лекар. Едва тогава разбира, че всеки, който живее постоянно в Австрия, има право на безплатен общ профилактичен преглед независимо от здравноосигурителния си статус.

Веднага се възползва от възможността и прави всички предвидени изследвания. Така установява, че причина за честото главоболие е повишеното кръвно налягане.

„Много малко хора за съжаление се обръщат към лекаря за профилактичен преглед.”, коментира за Меланж Булгарен д-р Людмила Цалбрукнер.  Тя е общопрактикуващ  лекар с български език и винаги разяснява на своите пациенти възможностите, които предлага австрийската здравна система. А те не са малко.

Безплатен преглед веднъж в годината

Всяко лице над 18 години има право веднъж в годината на пълен безплатен преглед при лекар. На практика това означава обстойна проверка от общопрактикуващия лекар (тегло, кръвно налягане, мускулна маса, сърце, бял дроб и др.) и предвидените по програмата  изследвания на кръвната захар, ниво на холестерол, пълна кръвна картина, черен дроб, урина. При нужда лицето се изпраща на генеколог и мамография. След получаване на резултатите лекарят разговаря с пациента за възможните рискове и ако се налага, назначава допълнителни изследвания или издава направление за преглед при специалист.

Ползите

д-р Людмила Цалбрукнер
д-р Людмила Цалбрукнер

„При тези прегледи могат да бъдат открити първоначалните сигнали за много болести. Ранното им откриване дава възможност за успешно лечение или предотвратяване развитието на дадено заболяване.”, обяснява ползите от профилактичния преглед  д-р Цалбрукнер. В нейната практика най-често срещани са случаите на високо кръвно налягане, възпаление на пикочния мехур, различни кожни заболявания. Всяко отклонение от нормите може да е знак за нередност в организма: високото кръвно налягане често предвещава инсулт или инфаркт, повишеното ниво на кръвна захар – диабет.

Въпрос на отговорност

Грижата за здравето е въпрос и на лична отговорност към самите нас и към близките ни. При положение, че съвременната медицина разполага с възможности за ранно диагностициране на редица болести, включително и ракови заболявания, непростимо е човек да не се възползва от възможностите, с които разполага. „Българите чакаме нещо да ни заболи, за да отидем на лекар, австрийците се грижат повече за себе си”, споделя наблюденията си опитната лекарка.

Захарий е доволен, че се е решил да посети лекар. Обещава си, че ще прави такъв преглед всяка година и че ще промени начина си на живот като въведе повече движение и балансиран режим на хранене.

__________________________________

Факти:

Общият годишен профилактичен преглед е въведен в Австрия през 1974 г. Тогава средната продължителност на живота на жените е била 75 години, а на мъжете – 67. Днес  хората в Австрия живеят средно с осем години повече. От 1-ви юли 2005 г. задължителният списък с изследвания, които се правят, е разширен с изследвания за сърдечно-съдови заболявания, симптоми за рак на червата за хора над 50 години и контрол на слуха и зрението за хора над 65 години.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации