13.7 C
Виена
неделя, 25 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияАвстрийската връзка на българския паметник

  Австрийската връзка на българския паметник

  -- Реклама --

  Проф. Ник Тиц е човекът, поръчал бюста на Христо Ботев
  BotevВъв ВИП Парка на ЮНЕСКО в гр. Голс, област Бургенланд, е изложен бюстът на големия революционер и поет Христо Ботев. Инициативата за създаването на единствения български паметник в цяла Австрия е на един от най-големите приятели на България в алпийската република – проф. Ник Тиц.

  Специално за Меланж Булгарен, той се върна назад във времето, за да разкаже повече за контактите си с България и за Ботевите празници, които повече от десетилетие на 2-ри юни събират в Голс не само българите от Австрия, но и от съседна Унгария, Словакия и Чехия.

  Като представител на ЮНЕСКО проф. Тиц посещава България често в миналото. По време на визитите си се запознава с много български художници, музиканти, представители на изкуството. „Тези хора по-късно поканих да гостуват в Австрия в моята галерия „Ин ден Гербгрубен“ в Нойзийдъл ам Зее – разказа проф. Тиц. – Те събудиха интереса ми към българското изкуство и култура.” Но има и още една причина за привързаността му към България и това е проф. Мими Дичева, с която го свързва повече от 40-годишно приятелство (бел на ред. – българска пианистка и председател на културно-просветната организация „Св. Св. Кирил и Методий“, Виена, която за съжаление ни напусна в началото на 2015 г.).

  Голс 6 юни 2014 снимка Красимир Пеков
  Голс 6 юни 2014
  снимка Красимир Пеков

  В края на 90-те години проф. Тиц разбира за предстоящо посещение на българска делегация в Австрия и решава да направи подарък – бюст на Христо Ботев. Неудовлетворен от получената скулптура, той се обръща към Куньо Желев, с когото са приятели от 20 години, с молба да извае нова. Българският скулптур се справя много бързо и представя бюст, който в момента се намира в галерията на проф. Тиц в Нойзийдъл ам Зее. По този модел още същата година Куньо Желев създава и 50-килограмовия бронзов паметник, изложен преди 17 години във ВИП парка на ЮНЕСКО в Голс.

   

  И до днес проф. Тиц продължава да представя български творци в своята галерия – дали това са художници, скултури, инструменталисти, певци – няма значение. „За мен е удоволствие да работя с най-различни хора. Каним ги при нас, даваме им възможност да творят, да направят концерти, изложби и по този начин се запознавам още по-отблизо с българското изкуство.“

  Визитка

  Проф.Ник Тиц
  Проф.Ник Тиц (1937-2013)

  Проф. Ник Тиц е роден през 1937 г. в Нойзийдл ам Зее. От 1973 г. ръководи ателие-галерията „Ин ден Гербгрубен“. Има многобройни научни публикации в рамките на дейността си към ЮНЕСКО.
  През 2009 година е награден от президента на Република България с орден „Св. св. Кирил и Методий“, първа степен, за големите му заслуги за популяризирането на българската култура и изкуство в Република Австрия.

   

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации