5.3 C
Виена
сряда, 24 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияРекорден брой българи гласуваха във Виена

Рекорден брой българи гласуваха във Виена

-- Реклама --

По предварителни данни над 1 500 български граждани упражниха правото си на глас в австрийската столица

izbori-opashka (600 x 450)Студеното време и дъжда и не отказаха българите, живеещи или пребиваващи в Австрия, да упражнят правото си на глас. Ако в 11 ч. на 12 май опашката пред изборните урни беше около 20-30 човека, то след 12 ч. тя вече наброяваше над 100  и се извиваше пред сградата на Постоянното представителство на България  към ООН, ОССЕ и международните организации във Виена, Република Австрия на  Rechte Wienzeile 13.

Огромната опашка върна не малко хора, дошли да гласуват. „А, нямам време да чакам, имам и друга работа.“, сърдито коментираше младеж. Причината за дългото чакане бе наличието на само една избирателна секция за цяла Австрия. За отварянето на две избирателни секции законът изисква събирането на повече от 1 000 предварително подадени заявления, а в българското посолство бяха постъпили едва 257. Сънародниците ни в Грац, Линц и други градове на Австрия останаха и този път без избирателна секция, тъй като не бяха получени необходимите 100 броя заявления за отварянето на такива (чл. 74 ал.4).

izbori 2013Въпреки големият брой гласоподаватели на тези избори, трудно е да се прецени дали в процентно отношение избирателната активност на българските граждани в Австрия е била по-висока спрямо изборите през 2009 г., когато правото си на глас упражниха по-малко от 1 200 българи. Броят на живеещите тук сънародници значително се е увеличил през последните години. По официални данни трайно установени в Австрия са около 12 000 българи, но реално те са повече от 25 000 човека. Участие в наскоро проведения реферндум взеха 327 човека, а на изборите за президент и вицепрезидент гласуваха 910.

Чакането на опашка бе добър повод за раздумка, обмяна на мнения и коментари. Част от гласоподавателите си мечатаеха за електронно гласуване, други прогнозираха изборните резултати, трети правеха планове за седмицата. Много студенти бяха отделили време в неделния ден, за да вземат участие в избора на нов парламент. „Естествено, че ме вълнува какво се случва в родината“ – сподели за Меланж Булгарен Милен, студент в Техническия университет. „Гласуването ми дава право след това да се оплаквам и протестирам“, обясни мотивите си той. Приятелите му наоколо се възмущаваха от мързела и аптията на свои колеги, отказали категорично да излязат и гласуват.

Големият брой гласоподаватели принуди членовете на секционната комисия да удължат времето за гласуване съгласно чл.184 ал.2 от Изборния кодекс до 21 ч.

 

___________________________________

Още по темата:

Още веднъж за изборите на 12 май

Избори за народни представители на 12 май 2013 г.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации