23.1 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиена: Общежитие в пасивна къща

  Виена: Общежитие в пасивна къща

  -- Реклама --

  Екологично и висококаческтвено изпълнение: общежитие в пасивна къща осигурява стаи за 305 студенти

  Източник КомПрес/Бюро за връзки с община Виена

  SeestadtВ новия виенски район Асперн, наричан още градът край езерото, през септември 2015 г. ще отвори врати ново общежитие за 305 студенти – с площ от около 9700 кв.м. Изграждането на общежития по технологии на екологични пасивни къщи е вече често срещана практика във Виена. Общината се ангажира със строителството на достъпни и качествени жилища за младото поколение. Разходите по изграждането на студентски общежития в Асперн възлизат на 11,4 милиона евро, като общината субсидира строителството с над 4 милиона евро.

  StR Ludwig: Das "GreenHouse" in aspern Seestadt bietet Platz für 305 Studierende

  216 места ще бъдат предоставени в еднинични стаи, а останалите са в двойни стаи или апартаменти за трима или четирима студенти. Трите сгради на име „Слънце“, „Въздух“ и „Земя“ носят и типичните характеристики за тези елементи: “Слънце” се отличава с голяма фасада от стъклени плоскости и фотоволтаици, “Въздух” има фасада в небесносиньо и огромна тераса на покрива, а на покрива на “Земя” е предвидено място за зелени площи. Трите сгради са свързани, като общите части ще се използват от всички обитатели. Обединяващ елемент на тази нова форма студентски общежития е водата, тъй като и кварталът е разположен на брега на езеро: фитнес зала, сауна, зали за репетиции и обучение по музика, читални, както и просторен вътрешен двор, в който младите хора могат да общуват в свободното си време.

   

  Важен елемент при строителството на новите студентски общежития, който се отразява и в името „Зелена къща“, е екологичният принцип на строителство:

  • Използване на възобновяеми ениргийни източници, например слънчева енергия, като за инсталирането на фотоволтаични системи са предвидени около 1,800 кв.м покривни и фасадни повърхности.

  • С цел намаляване разхода на вода се изграждат водоснабдителни системи за непитейна вода.

  • Климатиците във всички стаи разпознават дали има някой в помещенията и коригират автоматично температурата на въздуха.

  • На прозорците са монтирани датчици, които са свързани с отоплителните тела. Така се намаляват до минимум топлинните загуби при отваряне на прозорците.

  • Сградите са ориентирани така, че възможно най-големи площи да са с естествена слънчева светлина, баните също са с прозорци.

  • В помещенията са вградени енергийноефективни уреди (кухненски уреди, телевизори, монитори и др.).

  • В гаражите са предвидени  станции за зареждане на електровелосипеди и  електрически автомобили.

  Първата копка трябва да бъде направена това лято, а през септември 2015 г. новите общежития ще бъдат открити и ще примат първите си обитатели.

  Снимка Copyright Stadt Wien

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации