13.7 C
Виена
неделя, 25 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияНежелани и в Австрия

  Нежелани и в Австрия

  -- Реклама --

  Има чужденeц, има проблем – така смятат много австрийци. При такава нагласа целенасочена политика за привличане на мигранти не е възможна. От което губи най-вече Австрия.

  Назаем от Дойче Веле

  Republik AustriaАлпийската република е на последно място в ОССЕ по брой на трудови мигранти, сочат резултатите от изследване на организацията. Не е изненада наистина, че класически мигрантски страни като Нова Зеландия, Австралия и Канада далеч изпреварват Австрия. Но че и европейски страни със сходни изходни предпоставки като Дания и Швеция например привличат далеч повече чужденци отколкото Австрия, вече е ясен сигнал за опропастената миграционна политика на страната.

  „Чужденците са проблем“ – гласи простата формула на тази политика. Виновни за това, разбира се, са различни дяснопопулистки движения, които още от 1980-те г. насам подстрекават ксенофобски настроения и раздухват страхове, за да печелят избиратели. Виновни са обаче и техните подражатели от левицата, които издигат наивни искания за „право на политическо убежище за трудови мигранти“ и постигат в крайна сметка същия ефект: засилват страховете на много австрийци от чужденците.

  Посланието: не сте добре дошли!

  Австрийската миграционна политика е насочена главно към това да допуска колкото се може по-малко мигранти от трети страни и да протака с години разглеждането на молбите за даване на политическо убежище. Само периферно се поставят и разглеждат въпроси като този, дали целенасоченото приемане на трудови мигранти няма да облекчи производителността на труда и състоянието на австрийския трудов пазар, които от години страдат от недостиг на квалифицирана работна ръка.

  Вярно, има и някои спорадични опити за привличане на квалифицирани чужденци, но няма концепция. За това говори дори беглото сравнение на чуждите и австрийските сайтове за привличане на трудови мигранти. Австрия има наистина официален информационен портал за имиграция и интеграция, но само на немски език. За сравнение: желаещите да се информират за условията за работа на чужденци в Австралия, например, само с няколко клика на мишката получават детайлни указания на 37 езика! С други думи – австралийският портал сякаш веднага казва на кандидат-имигрантите: „При нас сте желани и добре дошли, стига да спазвате изискванията“.

  Това, че тяхната страна не подава подобни сигнали към евентуалните трудови мигранти, е добре дошло за много австрийци. А и официалното становище е, че Австрия не е миграционна страна. Само че за реалностите през 21-век то е крайно отживяло. Демографите бият тревога, че като повечето развити страни, в които раждаемостта е ниска, и Австрия се нуждае от повече трудови мигранти, за да бъдат поне отчасти облекчени трудовият пазар и пенсионната система.

  plakat WKO

  Плакат от кампанията на Промишлената камара във Виена „Икономиката говори всички езици“

  Нужна е промяна

  Ето защо е важно да се прави стриктна разлика между имиграция с цел добиване на право на политическо убежище и имиграция с цел търсене на работа. Разбираемо е, че много хора от по-бедните страни търсят по-добри условия на живот в чужбина, но Австрия не е в състояние в дългосрочна перспектива да се справи с нерегулираната имиграция.

  На този фон в австрийските медии се чуват все повече гласове за това, страната да се отвори за онези, които идват в нея с добра квалификация, готови са да се интегрират и приемат демократичния ред. Тези чужденци занапред трябва да са добре дошли у нас, посочва по темата напр. Ди пресе.

  Текст: АГ, Ди пресе, Б. Рачева

  Редактор: Е. Лилов

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации