13 C
Виена
неделя, 25 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияШварценегер подпомага културата като патрон на историческа карта

  Шварценегер подпомага културата като патрон на историческа карта

  -- Реклама --

  Schwarzenegger_ViennaБившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер стана патрон на историческа карта на този американски щат от 17 век. На 31 януари най-известният австриец в Холивуд присъства на среща със студенти в Австрийската национална библиотека във Виена, където в Тържествената зала му бе връчено свидетелството за патрон на уникалната географска карта.

  Тя е изработена през 1666 г. в Холандия и е класифицирана под името “Paskarte Van Nova Granada, en t’Eylandt California”. През 1796 г. картата попада във Виенската императорска библиотека, предшественичка на създадената по-късно Австрийска национална библиотека. Цветната гравюра е била разпространена до ХIХ век и представя погрешното схващане, че Калифорния е остров на западното крайбрежие на САЩ.

  Инициативата “Патрон на книга” е една от най-успешните акции на Австрийската библиотека за набиране на средства в сферата на културата. Над 6800 световноизвестни личности , сред които папа Йоан Павел II, Хилари Клинтън, Хенри Кисинджър, Мартин Скорсезе и Клаус Мария Брандауер, са станали патрони на книги, карти, рисунки и други обекти от фонда на библиотеката.

  Schwarzenegger_Vienna

  Арнолд Шварценегер и директорката на Австрийската национална библиотека Йохана Рахингер с историческата карта на Калифорния
  Copyright: ONB

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации