7.5 C
Виена
понеделник, 11 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияШварценегер подпомага културата като патрон на историческа карта

Шварценегер подпомага културата като патрон на историческа карта

-- Реклама --

Schwarzenegger_ViennaБившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер стана патрон на историческа карта на този американски щат от 17 век. На 31 януари най-известният австриец в Холивуд присъства на среща със студенти в Австрийската национална библиотека във Виена, където в Тържествената зала му бе връчено свидетелството за патрон на уникалната географска карта.

Тя е изработена през 1666 г. в Холандия и е класифицирана под името “Paskarte Van Nova Granada, en t’Eylandt California”. През 1796 г. картата попада във Виенската императорска библиотека, предшественичка на създадената по-късно Австрийска национална библиотека. Цветната гравюра е била разпространена до ХIХ век и представя погрешното схващане, че Калифорния е остров на западното крайбрежие на САЩ.

Инициативата “Патрон на книга” е една от най-успешните акции на Австрийската библиотека за набиране на средства в сферата на културата. Над 6800 световноизвестни личности , сред които папа Йоан Павел II, Хилари Клинтън, Хенри Кисинджър, Мартин Скорсезе и Клаус Мария Брандауер, са станали патрони на книги, карти, рисунки и други обекти от фонда на библиотеката.

Schwarzenegger_Vienna

Арнолд Шварценегер и директорката на Австрийската национална библиотека Йохана Рахингер с историческата карта на Калифорния
Copyright: ONB

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации