11.5 C
Виена
неделя, 25 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияДевет години затвор за австрийски неонацист

  Девет години затвор за австрийски неонацист

  -- Реклама --

  paragrafАвстрийският съд осъди 54-годишният Готфрийд Кюсел на девет години затвор заради ролята му в създаването и лансирането на крайнодесен уебсайт и възхваляване на нацизма.

  Другите двама обвиняеми по делото са получили седем и четири и половина години затвор, съобщи Ройтерс.

  Пред съда Готфрийд Кюсел е заявил, че не направил нищо нередно. Той вече е излежал една присъда за неонацистка дейност, която е забранена в алпийската република. Твърдял пред съда, че е обърнал нова страница в живота си.

  Според прокуратурата Кюсел е лидер на крайнодесните и съдиите са гласували с 5 срещу 3 гласа той да бъде признат за виновен по повдигнатите му преди две години обвинения.

  Адвокатът на Кюсел е заявил, че ще обжалва присъдата, тъй като е базирана предимно на косвени доказателства.

  Австрия е анексирана от нацистка Германия през 1938 г. и все още има дебат дали австрийците са били първите жертви или съучастници на Хитлер. По време на Холокоста еврейското население на страната почти е изчезнало. Еврейските лидери предупреждават в последните години за надигащи се  антисемитски настроения в Австрия. През септември равин заяви, че неонацистки футболни запалянковци са го обиждали, докато полицията е стояла безучастно.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации