20.4 C
Виена
четвъртък, 7 юли, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияВажно: Проверете здравноосигурителния си статус онлайн

  Важно: Проверете здравноосигурителния си статус онлайн

  -- Реклама --

  Както вече ви уведомихме, от 1-ви януари влизат в сила промените в Закона за здравното осигуряване. Част от тях се отнасят и за българите, живеещи в чужбина. Според разпоредбата на чл.40а „Българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след предварително подадено заявление до Националната агенция за приходите“.
  На практика всеки български гражданин, дори да е напуснал страната преди 1999 г., когато е създадена Националната здравноосигурителна каса, трябва да плати здравни осигуровки за целия период на отсъствието си от страната.

  За да не се окаже в началото на следващата година, че сте длъжници на Здравната каса в България, проверете здравноосигурителния си статус онлайн на https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html , линк “Справка за здравноосигурителен статус”, по ЕГН.
  Ако резултатът е “Лицето е изключено от здравно осигуряване, считано от ….., поради напускане от страната”, това означава, че не дължите здравноосигурителни вноски и не е необходимо да предприемате други стъпки.
  Резултати като „Лицето е със спрени здравноосигурителни права“ или „Лицето е с прекъснати здравноосигурителни права“ показват, че не сте плащали, а не че не дължите здравноосигурителни вноски.

  В такъв случай, попълнете и подпишете двата формуляра, посочени на http://nap.bg/news?id=1496
  Ако дължите здравни осигуровки за минали години, незабавно попълнете и изпратете до съответното поделение на Националната агенция по приходите Заявление за напускане на страната по член 40а, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване и Декларация за български граждани. Заявлението и Декларацията трябва да бъдат изпратени заедно. Напишете пълната дата (ден, месец и година) на напускане на България, а не само месец/година (НАП отказва да приемат такива заявления). В „Адрес за кореспонденция“ най-добре да посочите постоянния си адрес или посочете друг адрес в България.
  Намерете адреса на местния офис на НАП (по постоянен адрес в България) : http://www.nap.bg/page?id=24
  Изпратете двата документа – Заявлението и Декларацията – по пощата като препоръчано писмо или писмо с обратна разписка.

  Освен това държавата задължава до 31 декември 2012 г. всеки българин, който възнамерява да пребивава през следващата година повече от 183 дни в чужбина, да подаде Заявление за напускане на страната по член 40а, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване. Ако не стори това, той отново става длъжник на Националната здравноосигурителна каса.
  На практика това означава, че всички българи, които живеят постоянно в чужбина, всяка година трябва да подават такова заявление.

  За информация: http://www.nap.bg/
  Телефон: +35970018700 /9:00 до 17:30 българско време/Електронна поща -infocenter@nra.bg

  ____________________________

  Още по темата:

  Българските граждани зад граница могат да се освободят от здравноосигурителни вноски до края на годината

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации