23.2 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияТекстът на Виенската харта е готов!

  Текстът на Виенската харта е готов!

  -- Реклама --

  На 27.11. на срещата между кмета на Виена д-р Хойпл, заместник-кмета маг. Мария Василакоу и съветничката по въпросите на интеграцията Сандра Фрауенбергер бе представен текстът на „Виенската харта. Да жиееем бъдещето заедно“ („Wiener Charta. Zukunft gemeinsam leben“). С това бе поставен краят на процеса за разработване на документа. Тази единствена по рода си досега инициатива в Европа доби дори  и международно внимание и признание. В последното изследване на Обединените Нации „Състоянието на световните градове 2012/2013“ („State Of The World Cities 2012/2013“) Виена е на първо място сред 70 градове-метрополи на света.

  Харта за добри обноски

  Съжителство в разнообразието

  Уникалният за Европа документ съдържа правилата за добро поведение между гражданите, предложени и обсъдени от самите тях. Проектът е на стойност половин милион евро.

  Да не говорим високо в градския транспорт. Да не хвърляме боклука си на улицата. Да помогнем на някого в нужда. Да не оставяме предразсъдъците да диктуват или пречат на отношенията ни с околните. Да сме толерантни на пътя. Неписаните правила за добро поведение, които всички познаваме, но като че ли често забравяме, забързани в ежедневието си. А когато в града, в който живеем, се срещнат множество култури, религии, езици и хиляди хора с различен поглед към света, общуването между хората става все по-трудно.

  От граждани за граждани
  Именно затова от 19 март до 14 октомври всички жители на Виена имаха възможността да дадат своите предложения за теми на дискусии и да участват в последващите разговори. Те можеха да направят това, използвайки гореща телефонна линия, имейли, онлайн платформа, писма. Идеята бе да се създаде документ, представящ основите и правилата за добро и ползотворно съжителство в града. Целта на организаторите бе в него да бъдат представени потребностите на различни социални групи – млади хора, пенсионери, хора със и без увреждания, работодатели и работещи, имигранти и местни жители, хора с различна сексуална ориентация, бежанци и др.

  Основни теми
  Събраните почти 2000 предложения са разделени в три тематични блока:
  Поведение
  – на пътя и в градския транспорт, общуване и зачитане на околните
  Взаимоотношения –
  общуване между поколенията, отношение към чужденците и тяхната култура
  Градската среда
  като общо жизнено пространство – опазване на обществените места, чистотата на града, детските площадки.

  Текст Доника Дренчева

  материал на списание А4 брой 6/2012 г.

  Текстът на хартата ще намерите на този линк www.charta.wien.at.

  А4 – единственото българско списание в Австрия е официален партньор на инициативата „Виенска харта“.

  ____________________

  Още по темата:

  Половин милион евро за добри обноски дава Виена

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации