23.6 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияКонференцията "Политики за българите в чужбина" приключи с меморандум

  Конференцията „Политики за българите в чужбина“ приключи с меморандум

  -- Реклама --

  Над 200 българи от 23 държави по света се събраха на първата по рода си конференция „Политики за българите в чужбина”. Форумът се проведе на 7 и 8 ноември в Брюксел под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова. Конференцията бе организирана от евродепутата Емил Стоянов и събра за първи път представители на различни организации на българи зад граница, религиозни организации, културни и просветни организации от цял свят , за да обсъдят проблемите, които ги вълнуват.

  Срещата в Брюксел приключи с приемането на меморандум , който дава основните насоки и области за бъдеща работа. Предлагаме ви целия текст на приетия от конференцията документ.

  Заключителен акт

  Ние, участниците в конференцията, приветстваме усилията на българската държава за съвременния подход да съхрани българското съзнание и идентичност извън пределите на България. Вярваме, че единствено демократичният и толерантен диалог между всички заинтересовани страни ще доведе до изграждането на успешна стратегията за българските общности зад граница.

  Като основни приоритети конференцията открои:

  –          изучването и разпространението на българския език; култура; традиции; вяра

  –          институционално представителство на българските общности

  –          социални и интегративни политики

  В резултат на обсъжданията се предлагат следните конкретни мерки и действия:

  По отношение  на образованието и културата:

   Да бъдат прилагани ефективно разпоредбите на Конституцията – чл. 26 и 36.

  Да се гарантира финансирането на българските училища в чужбина в проекта на закон за предучилищното и училищното образование (чл. 297, ал.1). Да се избегнат противоречия с проектозакона за българите и българските общности извън Република България.

  Предлага се проучване на възможностите на европейското законодателство : директива за изучаване на майчини езици, пълноценно използване на европейските програми (Коменски) и за неправителствените образователни структури, инициатива на евродепутати за правнообвързващо законодателство на Европейския Съюз за изучаване на майчини езици.

  Акцент от конференцията получават::

  – Дистанционна форма за обхващане на децата;

  – Сертифициране на българския език като чужд език; оценки по български като чужд език в училищата в чужбина; решаване на проблема спровеждането на матурите зад граница; признаване на българския език за матуритетен;

  – Изработване на нови Държавни образователни изисквания по изучаваните предмети;

  – Изработване на нови адаптирани програми  и адаптиране на програмите по история и география с рапределяне на материала във всички класове;

  – Оказване от Министерството на външните работи на съдействие за помещения чрез сключване на двустранни спогодби;

  – Създаване на институт за български език (по модела на института „Сервантес”);

  – Осигуряване на на образвателни аташета към посолствата в страни с големи български общности;

  – Предоставяне от дипломатическите представителства на правна помощ на българските граждани;

  – Разширяване на дейността на българските културно-информационни центрове за запазване и разпростараняване на българската култура, създаване на нови центрове.

  По отношение на институционално представителство:

  Предлага се :

  – Инициирането на дебат за провеждането на избори за легитимни и представителни редовни Обществени съвети по държави, със статут на консултативни органи към дипломатическите представителства;

  – Създаването на реално действащ изборен национален представителен орган – Национален съвет на българите в чужбина, съставен преобладаващо /минимум 4/5/ от представители на българите зад граница,  представители на  администрацията на българското президентство, излъчени от парламента депутати и представители на изпълнителната власт;

  – Създаване на глобална организация на всички българи по света като постоянно действащ орган;

  – Създаване на избирателен район „Чужбина“, от който българите зад граница да избират народни представители така, както българите в страната.  Възможност за регистриране на партийни кандидатски листи или независими кандидати;

  – Улесняване на процедурата за гласуване на българи в чужбина;

  – Провеждане на предварително и електронно гласуване

  Граждански групи предлагат дебат за промяна на чл. 65 ал.1 от Конституцията, за да отпаднат затрудняващи условия за „двойното гражданство“ при пасивното избирателно право.

  По отношение на социалната и интегративна политика:

  Предлага се:

  – Въвеждане на регламентирани посещения на трудови аташета или експерти;

  – Организиране на консулски дни;

  – Увеличаване на електронните услуги за българите зад граница;

  – Създаване на общо звено в България, което да отговаря по трудови и социални въпроси

  – Предоставяне на информация /координати/ на адвокати, лекари и други специалисти, към които българите могат да се обърнат в чужбина.

  Считаме, че форумът е важна стъпка за обобщаване на проблемите и приоритетите във взаимодействието между българската държава и сънародниците ни по света. Надяваме се, че този форум няма да остане изолирано събитие и този формат ще се развие и обогати.

  _____________________________________________

  Още по темата:

  Политики за българите в чужбина – брой 5/2012 , списание А4

  Избирателен район за българите в чужбина – брой 5/2012, списание А4

  Конференция за българите отвън, коментар на Максим Божинов, издател на в.“български хоризонти“, Канада – брой 5/2012, списание А4

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации