22.2 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияКакво ви очаква в новия брой 6 на единственото българско списание в...

  Какво ви очаква в новия брой 6 на единственото българско списание в Австрия А4

  -- Реклама --

  Вече сме ноември и поредният брой на А4 е вече при своите верни читатели. Както винаги на 32 страници сме събрали актуални новини, интересни теми, коментари и полезна инфомация.

  Много хора по различни причини живеят под наем. Те добре знаят колко е трудно да се намери удобна квартира и да се подпише юридически издържан договор, който да защитава правата им.  Mieterhilfe е организация към община Виена, която оказва безплатна правна помощ при уреждането на наемните отношения. Повече за предлаганите услугите, къде и как да потърсите служителите й за помощ, четете в материала „Безпроблемно под наем” в рубриката ни „Актуално”.

  Темата на този брой е не само изключително актуална, но и много болезнена. Тя е посветена на трафика на хора и по-специално на жените, принудени да проституират. Какво се случва с тях, ако успеят да се измъкнат от капана на сводника? Кой им помага да се възстановят от преживения шок и да се върнат към нормален живот? Какво означава легализирана проституция? Отговорите на тези въпроси сме се опитали да потърсим в темата „По принуда в бранша”.

  Автографът в последния за тази година брой не случайно е на политолога Иван Кръстев. Той е председател на Управителния съвет на Центъра за либерални стратегии и изследовател в Института по хуманитарни и социални науки (IWM) във Виена. С него разговаряме за това как кризата промени усещането ни за бъдещето, за важните събития на 2012 година и за въпросите, чиито отговори ще търсим през идващата 2013 година.

  „На фокус” този път е най-известният пазар в австрийската столица – Нашмаркт, където сред екзотичните подправки и изобилие от плодове и зеленчуци често се чува и българска реч.

  Коментарът в този брой е на Максим Божинов, издател на вестник „Български хоризонти” в Канада и е посветен на конференцията на „българите отвън”, която се очаква да се проведе в Брюксел.

  В края на ноември Виена официално ще се сдобие с Харта за добри обноски. Как се е стигнало до тази идея и какво съдържа документът може да разберете в рубриката ни „Общество”. Списание А4 е официален партньор на инициативата на община Виена.

  77,2 метра. Точно толкова е висока първата в Европа офис сграда, която покрива стандарта за пасивна къща. Тя ще бъде открита през ноември във Виена. Материалът „Зелени офиси” в рубриката „Бизнес и финанси“ разказва повече за модерните технологии и предизвикателствата, свързани с уникалния строеж.

  Не пропускайте да се запознаете с практичните съвети на Консултантски център „Компас”, както и с правната ни рубрика, която е посветена на обезщетението, което може да се получи при претърпени вреди.

  Ще ви разходим до родопското село Ковачевица, в което времето сякаш е спряло и до връх Шьокъл край Грац, от който през 1931 г. е изстреляна първата пощенска ракета в света.

  В рубриката ни „Традиция” този път ще ви запознаем с танцова група „Китка”, която повече от пет години пали сърцата на българи и австрийци с българските народни ритми.

  И тъй като коледните и новогодишни празници наближават ви каним на кулинарна разходка из Австрия и България, за да разберете какви ароматни ястия приготвя българската баба и какви австрийската.

  В брой 6 на А4 ще намерите още актуални новини и полезна информация за предстоящи и минали събития. Запознайте се и с кратките обяви на страница 30, а справочникът  с важни телефони и адреси на български институции в Австрия е на страница 29.

  Желяем ви приятно четене, приятели!

  А4 – списанието на българите в Австрия.

  Близо до хората, свежо и винаги актуално!

  Списание А4 можете да намерите в българските магазини във Виена:

  1040, Margaretenstr.8

  1050, Schönbrunnerstr.55

  1100, Laaer-Berg-Str. 3

  1160, Ottakringerstr. 86

  1160, Maroltingergasse 100

  Ще ни намерите и в Линц на адрес:

  Violeta’s Welt

  4020 Linz,

  Altstadt15/2

  Ще се радваме да споделяте мнения, предложения и емоции на spodeleno@bulgaren.org.

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации