6 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБългария127 години от Съединението на България

127 години от Съединението на България

-- Реклама --

Днес честваме 127-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. В София и Пловдив са организирани тържествени церемонии. Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември, подкрепен от българския княз Александър I. Тогава България отхвърля наложения от Великите сили през юни 1878 г. Берлински договор. По силата му Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя, макар и с известна автономия.

Интересно

Сайт, посветен на Съединението, създадоха ученици от Националната търговска гимназия в Пловдив. Освен многото неизвестни факти за една от най-важните дати в българската история, на интернет страницата (saedinenieto.hostzi.com) е качена и богата фотогалерия. Електронното издание непрекъснато се обновява, като данни в него могат да качват всички, за които родната история представлява интерес.

Сайтът е резултат от труда на шестима младежи от търговската гимназия. Освен популярните неща, на страницата могат да се открият и научни разработки за Съединението.

Данислав Краев, един от създателите на историческия проект: – Това е една от датите, на която българският народ е показал, че сам може да се справи с проблемите и може би това е единствената дата в историята, на която сме доказали това.

 

Учителят по история Георги Василевски всъщност е мотивирал младежите да
създадат нещо свое, посветено на Съединението. За работата си учениците са получили висока оценка и дори са наградени.

Георги Василевски, преподавател по история: – За мен Шести септември е най-светлата дата на новата българска история. За съжаление само 6-и септември 1885-а година е събитието, датата, когато всички българи сме заедно и ясно осъзнаваме своя интерес, реализираме го и в крайна сметка сме щастливи от него. А сега щастието ни липсва.

Сайтът на учениците се различава и с това, че информацията в него е
проверена и копирана от официалните източници, които се съхраняват в
библиотеките.

Източници:
dnes.dir.bg
bnt.bg

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации