17.2 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКулинарно шоу в кафе "Резиденц"

Кулинарно шоу в кафе „Резиденц“

-- Реклама --

Как да се научим да приготвяме прочутия виенски щрудел

Материал на КомПрес

 

Ако сте във Виена и имате малко свободно време, сладкарският цех на кафе „Резиденц” в Шонбрун ви предлага приятен и вкусен начин да го прекарате.

На всеки кръгъл час там се организира кулинарно шоу,  представящо приготвянето на един от най-известните виенски сладкиши – ябълковия щрудел. Посетителите не само могат да видят на живо как майстори-сладкари забъркват ръчно сместа за това сладко изкушение, но и ще получат оригиналната рецепта, с помощта на която могат да изпекат сладкиша и в домашни условия. Ароматното ухание на прясно изпечения десерт събужда апетита на гостите и ги подканя да похапнат парче ябълков щрудел и чашка виенско кафе в уютната бивша придворна сладкарница. Всичко това е включено в цената на демонстацията от 9.40 евро. Шоуто се провежда на немски и английски език от 10.00 до 17.00 часа всеки ден. А най-старателните и любознателните могат да се запишат и на кулинарен курс по изпичане на ябълков щрудел. Семинарът е с продължителност 1 час, като трябва да предвидите още 1 час за изпичането и опаковането на готовия сладкиш. Всеки участник получава диплома, която му дава квалификацията “Сладкар – специалист по изпичане на Виенски ябълков щрудел”, и естествено оригиналната рецепта.

 

Снимки © Koalamedia

Рецепта за оригинален виенски щрудел:

Продукти:


За тестото:

2 с. л. краве масло

1 яйце

300 г брашно

щипка сол

1/8 л вода

2 с. л. олио

За плънката:

1,2 кг кисели ябълки

60 г краве масло

80 г галета

50 г стафиди

120 г натрошени орехи

100 г захар

2 пакетчета ванилия, 1 с. л. канела, 100 г ром и лимонов сок, щипка сол

пудра захар – за поръсване

 

Приготвяне:

Брашното се пресява в купа. Добавят се водата, олиото, яйцето и солта. Меси се, докато тестото стане еластично. Оставя се покрито на стайна температура да почива 1 час, след което върху поръсена с брашно кърпа се разточва правоъгълна кора с дебелина 4-5 см, която след това се дърпа, докато  стане тънка като лист хартия. Дебелите краища се отразяват.

Ябълките се измиват, обелват и се нарязват на парченца. Заливат се с лимоновия сок и рома. Върху тях се посипва сместа от стафиди, захар, ванилия, канела и щипката сол. Оставят се да престоят около 30 мин. През това време галетата се запържва в краве масло и се оставя да изстине.

Готовата кора се намазва с разтопено масло и се поръсва с галетата. Средата на кората (около 1/3) по дължина се поръсва с плънката от ябълки. С помощта на кърпата кората се навива на руло. Поставя се в намазана с олио тава, намазва се с разтопено масло и се поставя в предварително нагрята фурна на 200 градуса. Пече се около 50 мин.

След като се извади от фурната щруделът се поръсва пудра захар. Сервира се топъл с топка ванилов сладолед. Към него във Виена ви поднасят и чаша виенско кафе.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации