17.8 C
Виена
събота, 25 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияН.ПР. посланик Елена Шекерлетова бе на посещение в Линц

  Н.ПР. посланик Елена Шекерлетова бе на посещение в Линц

  -- Реклама --

  Елена Шекерлетова: Гледаме на българско училище „Дунав“  като на партньор и посредник във връзката на посолството с българите в Линц и Горна Австрия

  Текст Дарина Тонкова, БУ „Дунав“ Линц

  На 27 юни на посещение в Линц по покана на областния управител на Горна Австрия г-н Пюрингер бе извънредният и пълномощен посланик на България  в Република Австрия г-жа Елена Шекерлетова.  Целта на визитата бе заздравяване на търговско- икономическото сътрудничество между двете страни.

  При своите пътувания из алпийската република посланичката ни не пропуска да се срещне и с представители на българските общности по места.

  Около час продължи срещата й с ръководството на Българско училище „Дунав“ в град Линц. „На българските училища зад граница се гледа като не само като на просветни, но и като на културни институции“- сподели тя и допълни, че в Горна Австрия живеят доста българи. Училището в Линц осигурява не само образование на българските деца, но е и притегателен център за българите тук . Ако не са се познавали преди това, родители и деца се запознават, идвайки в училището.  При многото създадени български дружества по света първоначалният ентусиазъм много бързо отминава, докато в училището, при децата, това няма как да се случи. Родителите са много по-склонни да подкрепят инициативи на училищата, отколкото дружествени дейности.

  „От кабинета  на министър Дянков е поета инициативата да се финализира един законодателен акт, свързан с българите в чужбина.“- продължи посланичката. Тя сподели още, че след 90-те години българската държава е била принудена да се оттегли от редица дейности, подкрепящи българските общности в чужбина, но сега отново се работи в тази насока. Приоритет са българските училища в чужбина.  Така ще бъде и занапред, защото чрез езика и грамотността се съхранява връзката с корените. В тази връзка българското  училище „Дунав“ в Линц  е партньор и посредник във връзката на посолството ни с българите в Линц и Горна Австрия.

  Г-жа Шекерлетова подари на училището много книги, CD-та,учебни материали,  както и брошури с информация относно разпоредбите на ЕС относно социалната сигурност и правата на българите, когато се движат в рамките на Европейския съюз с молба за разпространение сред българите в Горна Австрия.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации