17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияМладите хора се чувстват граждани на света. И все по-често търсят реализация...

Младите хора се чувстват граждани на света. И все по-често търсят реализация в България

-- Реклама --

За заглавие на темата в брой 4 на списание А4 избрахме „България или Австрия – пренареждане на мечтите“. Опитахме се да се вгледаме в профила на различни социални групи – някои от тях идват да живеят в Австрия, други – обратно – поемат пътя към родината. Специално внимание отделихме на младите хора. От една страна, те най-масово напускат страната си, а от друга, имат желание и хъс да се върнат. Защо се връщат младежите и какво намират в България? Кой им помага да се ориентират в родната джунгла? С тези и много други въпроси се обърнахме към фондация „Идентичност за България“, която от няколко години организира съвместно със сдружение „Тук-Там“ форума „Кариера в България. Защо не?“

Марияна Хамънова, председател на фондация „Идентичност за България“

Какви са перспективите пред младите хора, завърнали се от чужбина в България, за професионалната им реализация? Какво се случва през последните години в България по този въпрос?

Перспективите пред младите хора са винаги оптимистични. Едва ли има млад човек без мечти и смели стремежи. През последните години сме свидетели на една тенденция, която силно се засили – все повече специалисти с опит и образование в чужбина се завръщат в България. Именно тук голяма част от тях виждат възможност за професионална и личностна реализация. Наблюденията ми през петте години, откакто се занимавам с темата „българи в чужбина”, са в подкрепа на това твърдение. Има разбира се и все повече хора, които заминават да следват в чужбина, което също е много хубаво и важно. Според мен в днешни дни младите хора се чувстват „граждани на света” – динамика, разнообразие и готовност за промяна.

Как се реализират тези, които решават да се върнат в България?

Голяма част от хората, които се връщат, имат конкретни идеи с какво биха искали да се занимават. Най-много специалисти има в сферата на финансите и управлението, следвани от ИТ сектора, маркетинга, правни и други хуманитарни науки. Професионалисти в тясно профилирани технически направления, за съжаление все още предпочитат чужбина като дестинация за професионално развитие, поради простата причина, че в България този сектор е по-слабо представен на фона на услугите. Силно се надяваме, че в бъдеще и тук ще се развиват по-устойчиви бизнеси и дейности с висока добавена стойност за българска икономика, което ще привлича все повече хора (не само българи, но и специалисти от други европейски държави).

По-оптимистични ли са днешните младите хора?

Моето лично мнение е, че през последните две-три години нещата тръгват в нова посока, в която прозира успешно бъдеще. Всичко става сякаш по-отимистично, по-креативно, по-вдъхновяващо, по-възможно или просто „сфетофарите“ в България светят вече по скоро „зелено“. Поколението, в чиито ръце сега е развитието на страната ни, е пътуващо, черпещо много позитиви от междукултурния обмен, имащо възможността да се покаже на света, да се докаже в други географски ширини. Затова ентусиазмът, с които младите българи се впускат да реализират идеите си е заразяващ.

Според моите наблюдения голяма част от иновативните идеи, които се вливат успешно в българския бизнес, култура, обществени нагласи, идват именно от всички онези българи, които се завръщат в България след кратък или дълъг престой в чужбина. Пълни с оптимизъм, борбено настроени, те създават новости, алтернативи, „отъпкват пътеки“, разкриват нови светове и това придава едно усещане за прераждане на българското предприемачество, във всички негови аспекти.

Другата страна на медала обаче е бавно променяща се константа – всички онези студенти, които предпочитат да получат образованието си в чужбина. Но, ако те вземат всички позитиви от местата, където учат и стратират професионалното си развитие, а после се върнат и вложат енергията си, за да сбъднат мечтите си тук, тогава нещата може би наистина ще се променят. Друг факт е, че позитивната промяна се усеща много по – осезаемо в столицата и по-слабо в другите градове, което обаче така или иначе е тенденция в световен мащаб, но е и силно зависеща от конкретните държавни и общински политики в България.

Теменужка Спирова, ръководител на проекти във фондация „Идентичност за България“

Форумът „Кариера в България. Защо не?“ набира популярност сред младите хора в чужбина. Какви са вашите впечатления?

През изминалата година Форум „Кариера в България. Защо не?“ се радва на огромен успех, с оглед на проявения интерес от страна на утвърдени компании в различни сфери на бизнеса, както и мотивирани участници с впечатляващ професионален и образователен опит. Друг фактор, който ни радва като организатори е позитивният отзив на включилите се близо 1000 специалисти, търсещи своята реализация в България. Повече от 80% от анкетираните участници оценяват събитието като изключително полезно за тях, не само от гледна точка на възможността за директен контакт с водещи компании, но и да създадат лични контакти с останалите присъстващи. Това е прекрасно, защото целта на форума не е само да осъществи връзка между търсещи и предлагащи работни позиции, но и да създаде предпоставки всички тези българи, които са избрали да се върнат в страната си, да попаднат в една неформална и топла социална среда с други, имащи тяхната съдба.

Какви са другите цели на форума?

Една от целите на форума е да допринесе за желанието и мотивацията на младите специалисти с образование и опит от чужбина да се върнат и реализират в България. Според споделените на голяма част от тях мнения, повече от половината са убедени, че искат да се развиват професионално именно тук, а останалата част все още има някои съмнения. Надяваме се, с тази четвърта по ред кампания, да сме повлияли на колебаещите се и да сме оправдали очакванията на тези, които са избрали страната си за „трамплин“ в своята реализация.

Каква тенденция бихте очертали с оглед на вашите наблюдения на Форума?

В общи линии тенденцията, която се очертава, с оглед на анкетираните участници на форума, е изявена мотивация на младите хора да се завръщат в България. Например, около 35% са споделили, че вече са се върнали в България, около 30% имат намерение да го направят, а около 35% още се колебаят. Същевременно процента на хората, които са твърдо решени да не се завръщат в родината си е минимален (около2%). Тези данни ни показват, че има шанс страната ни да привлече отново като свой потенциал младите хора, които са добри професионалисти и имат мотивация да се развиват.

А как оценяват тази ваша инициатива компаниите, които участват в нея?

Щастливи сме от многобройните благодарности на участници и фирми, които безспорно за пореден път ни вдъхновиха да продължаваме да „творим“ такъв вид професионална и лична подкрепа на всички завърнали се в родината си или за тези, на които това им предстои. Позитивните отзиви и активното участие на 50 големи български компании показва, че „България има нужда от такива инициативи“ – това сподели един от присъстващите.

Надяваме се, че за поредна година успяхме да подкрепим в избора на професионална реализация всички онези българи, които имат нужда от това. Защото е безспорен факта, че позитивната среда, в която се чувстваш силен, можещ и подкрепян, е фактора, които те мотивира да дадеш 100% от потенциала си. Трабва само да продължаваме да убеждаваме сънародниците си, че имаме нужда от техния потенциал тук и сега.

Петото издание на форума „Кариера в България. Защо не?“ ще се проведе на 13 септември 2012 г.в Интер Експо Център София

За повече информация и записване за участие тук

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации