10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияГеорг Кайл: Българистиката и България имат много важно място в живота ми

Георг Кайл: Българистиката и България имат много важно място в живота ми

-- Реклама --

Георг Кайл е роден през 1982 г. във Виена. В момента учи българистика във Виенския университет. Тази година той спечели наградата за най-добър студент по българистика, която се връчва за първи път от посолството на Република България в Австрия.

Интервю Людмила Ханджийска
Превод Грациела Стоянов

Das Interview auf Deutsch finden Sie hier

Бихте ли се представил на нашите читатели?
Вече завърших следването си по електротехниката и в момента работя като асистент в университета. Паралелно с това пиша дипломната си работа по българистика.  Преди студентските си години нямах близък контакт със славянски езици.

Как стигнахте до решението да учите българистика?
Започнах да уча български език, за да се подготвя за първото си пътуване до България през лятото на 2005 г. След като видях страната и нейната култура, бях по-любопитен и вече исках не само да говоря български, но и да науча повече за културата и историята на България.

Какво освен следването ви свързва с българския език и култура?
Българистиката и България имат много важно място в живота ми не само заради ученето. В България намерих и своето лично щастие. Моята годеница, която учи политология във Виена, е от Пловдив. Поради това говоря български всеки ден и често имам възможност да пътувам из България за нови открития. Но и тук във Виена, използвам възможностите да се насладя на българската култура, особено на българската кухня и на българските народни танци.

Какво най-много ви впечатлява или изненадва в България?
Досега съм посетил България около 20 пъти, понякога съм оставал за по няколко седмици. Бях изненадан от голямото разнообразие на пейзажи, което открих там, като напр. Белоградчишките скали, Мелнишките пирамиди, брега на нос Калиакра или пейзажа около Велико Търново. Много ме впечатлиха също и старите градове на Копривщица, Трявна и Пловдив. Но списъкът ми на местата, които искам да посетя, е все още дълъг.

Имате ли любим български писател?
В българска литература имам още много за откриване, но в момента бих казал: Пейо Яворов. Посетил съм къщата му в Чирпан.

Какво още искате да знаете за България или българите?
Има още много. В момента се интересувам по-специално от дамаскинската книжнина. Тази тема съм избрал и за дипломната си работа. По-конкретно анализирам езика на един ръкопис от 18-ти век, който снимах за тази цел в Националната библиотека в София. За това трябва интензивно да се заема с диалектологията и историческото развитие на българския език.

Каква роля ще бъде ролята обучението по българистика в бъдещата ви професионална реализация?
Образованието ми по българистика във всички случаи ще продължава да обогатява много моя живот. Tова вече мога да кажа и сега, въпреки че все още не съм завършил. В професионално отношение, другата ми специалност доминира в момента – и със сигурност и през следващите една или две години. Но не е нужно това да остане така завинаги.

                                                                  

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации