6.2 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарка на финала на конкурса Henkel Art.Award във Виена

Българка на финала на конкурса Henkel Art.Award във Виена

-- Реклама --

Светлана Мирчева е българската финалистка, която ще представя страната ни на финалния кръг на Henkel Art.Award. във Виена

Тя бе избрана измежду 36 кандидати от жури в състав д-р Мария Василева, експерт по съвременно изкуство, проф. Божидар Бояджиев, член на Съюза на българските художници и преподавател по Живопис в Националната художествена академия, и Христо Кьосев, Отговорен редактор на отдел „Култура“ във вестник „Труд“.

Хенкел Централна и Източна Европа (Хенкел ЦИЕ) провежда за единайсети път конкурса си за изкуство Henkel Art.Award в партньорство с KulturKontakt Австрия и музея за модерно изкуство  във Виена – MUMOK. Благодарение на сътрудничеството с MUMOK, освен парична награда от 7000 евро и изложба в родната си страна, носителят на Henkel Art.Award. ще получи възможност да покаже своите произведения в индивидуална изложба в MUMOK.

Henkel Art.Award. е награда за изключителни и новаторски произведения в сферата на визуалните изкуства, създадени от артисти от Централна и Източна Европа в областта на живописта, рисунката, фотографията, видеото и инсталациите. Победителят се избира с подбор на два етапа. В първия кръг всяка държава с помощта на местно жури излъчва един финалист. Неговите творби се изпращат във Виена, където се провежда финалното оценяване.

Редица финалисти и победители в Henkel Art.Award. през последните години са канени след това на международни изложби и се радват на международен успех. Някои от тях са Дан Пержовски (2002), Миха Струкел (2008) и Младен Милянович (2009).

През август 2012 г. високопоставено международно жури ще номинира петимата финалисти, които ще се борят за голямата награда. Победителят ще бъде представен на публиката на гала церемония, която ще се проведе на 30 октомври 2012 г. в MUMOK, Виена.

За българската финалистка:

Светлана Мирчева работи в сферите на дизайна и изкуството с нови медии, като често ги комбинира по уникален и непредсказуем начин. Авторката сякаш постоянно иска да разтърси нашето доверие в точността, яснотата и реалността на възприятията ни за света, формирани от съвременната дигитална култура. За тази цел тя често използва средствата на дизайна. Нейните творби включват принтове, модели, кратки видео филми, фотографии и различни дигитални образи, като във всички тях се забелязва подчертан интерес към графичния символ и визулните характеристики на образа.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации