17.4 C
Виена
сряда, 1 май, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарско училище „Дунав“- Линц отбеляза 24 май

Българско училище „Дунав“- Линц отбеляза 24 май

-- Реклама --

Текст Дарина Тонкова

По своеобразен начин отбеляза 24 май българско училище „Дунав“ в град Линц. Вместо пищни тържества, завършващи по нашенски с ядене и пиене, родители и учители се обединиха около идеята българските деца в Линц на този ден да получат урок по родолюбие.

Класната стая беше подобаващо украсена. На дъската се кичеше българският трибагреник, а до него бе поставени картина с ликовете на солунските братя, пред която учениците поставиха цветя.

Празненството започна в 14 ч. в сградата на основно училище „Шпалерхоф“, където учениците всеки петък изучават български език, литература и история на България.

Децата бяха посрещнати с химна на народните будители „Върви, народе възродени“. След кратка презентация за великото дело на двамата братя Св. св. Кирил и Методий те бяха върнати години назад във времето, когато родителите им са били на тяхната възраст с кратък филм за за честването на 24 май в България. Учениците гледаха с голям интерес кадрите за поднасянето на венци пред паметници на солунските братя и манифестациите по случай 24 май. Родени в Австрия, голяма част от тях виждаха нещо подобно за първи път.

След кратък рецитал, посветен на нашата азбука, децата запяха задружно хубавата песничка „Буквички“.

Празникът продължи със задачи, игри с букви и думи, песни и изненади. Учениците показаха и умения за четене. Като награда за старанието си през учебната година те получиха книжки на талантливата Мая Дългъчева.

Много приятен за всички момент от празника беше отбелязването рождения ден на Александър Айгнер, ученик от училището, който навръх 24 май навърши 10 години.

С много задачи, игри, песни и изненади премина Празникът на буквите в Линц. И това не е всичко. Учителският екип и родителите вече кроят планове за догодина. Училище „Дунав“ се нареди сред всички други сериозни български училища зад граница в списъка на българските училища в чужбина на Министерство на образованието. Предстои много усилена работа. Ще бъдат открити нови паралелки, помислено е дори за мамите и татковците. Докато децата догодина се учат на писмо и четмо, за техните родители паралелно ще върви курс по немски език, съвместна инициатива на българското училище и института по междукултурна педагогика към вечерния университет в Линц.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации