2.1 C
Виена
вторник, 23 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияСофия отвъд 2030 година

София отвъд 2030 година

-- Реклама --

Дали футуризмът е наука и има ли смисъл да гледаме сериозно на това занимание? Бих отговорил с друг въпрос: дали синоптичната прогноза е важна? Разбира се, че е важна! Защо тогава да не погледнем по-сериозно в бъдещето, и така да оценим днешните действия?

Ще се опитам да разгледам развитието на София като резултат от глобалните предизвикателства, които стоят пред цивилизацията…

Текст Арх. Димитър Паскалев
Назаем от ARCHITECTONIKA

1. ЕНЕРГИЯ
Краят на изкопаемите горива ще наложи нова енергийна парадигма. Тази промяна ще бъде източник на дълбоки, изначални, и в повечето случаи – позитивни промени във всички области на човешките дейности. Тази промяна ще бъде съпроводена с болезнено „преболедуване“ на цивилизацията: десетилетна рецесия, общо обедняване на богатите нации, социални и политически сътресения.
Преполагаемата точка на паритет (изравняване) на цените на енергията от изкопаеми горива и от възобновяеми източници вероятно ще бъде 2018 година. Надпреварата в технологиите за добив на енергия от ВЕИ днес е факт и това ще бъде устойчива тенденция. Студеният синтез и генератори от нискоенергийна ядрена реакция (LENR) ще се наложат в промишлеността.
Макар и отхвърлена в началото на 21 век идеята за „водородна икономика“ ще получи мощен тласък с от редица иновации и изобретения. Произведената през лятото излишна енергия ще се съхранява трайно чрез евтина електролиза на вода във водород, който ще се използва като гориво през зимата. Всъщност именно водородът ще бъде горивото на бъдещето.
По време на прехода цените на енергията ще бъдат значително по-високи от днешните. Това от самосебе си ще наложи енерго-ефективността като втората спасителна цел за икономическо оцеляване.
Тази нова енергийна реалност ще доведе до сериозни промени в сградния фонд и енергийната инфраструктура.
Сградите
В бъдещето фасадите, покривите и дори прозорците на сградите ще поглъщат и трансформират слънчевата енергия. Слънчево-термични или фотоволтаични панели или облицовки ще се налагат във все по-интегрирани системи. Ще бъдем свидетели на надпревара в технологиите, подобно на компютрите: ежедгодно двойно повишаване ефекттивността и понижаване на цените с помощта на високи технологии и масово производство.
Слънчевата енергия попада върху фасадите и покривите с мощност над 1000 вата/м2! Този ресурс е доказано, че може да бъде напълно достатъчен за енергийна независимост на всяка една сграда. Новото поколение фасадни опаковки ще могат да трансформират тази енергия в електричество, топлоносител и контролирана дневна светлина. Редица технологии за съхранение на енергия ще дадат възможност за пълна енергийна независимост: електролиза към водород, компресиране на въздух, механични системи от маховици и др. Сградните системи за управление ще оптимизират процесите и ще решават сами кога и какво да се случва.
Огромният сграден фонд ще бъде преоблечен. Покривите и фасадите ще изглеждат различно. Градският пейзаж ще се промени.
Енергийната мрежа
Феноменът „интернет“ ще се прехвърли върху енергийната мрежа (smart grid). Отдаването и получаването на енергия ще бъде основата на една нова „енергийна информатика“. Монополите на енергоразпределителните дружества, регулаторните механизми на цените, държавните политики и т.н. ще останат в историята. Енергетиката ще преживее дълбока трансформация, децентрализация и независимост. Клиентите ще имат огромен избор на източници, а надпреварата в предлагането ще расте експоненциално.
Отопление
Познатите ни днес топлофикации ще останат в миналото. Малки когенератори (производство на ток и топлина) ще има всеки блок. Тяхното гориво ще бъде водород, добит през летните месеци от слънчевите системи. Пасивното слънчево отопление ще използва непознати досега технологии за да отоплява пълноценно дори в облачно време. Охлаждането на сградите ще става чрез топлообменници във фундаменти и сутерени.
Подготовка за бъдещето в близък хоризонт
Подготовката за новата енергийна парадигма трябва да започе с образование. Днешните ученици и студенти ще бъдат хората, които ще бъдат най-активните „трансформатори“ на утрешна София. Трябва да се създаде школа в областта на архитектурата, инженеринга и енергетиката, която да разработи сценарии, технологии и политики, които да направят най-безболезнен и евтин процеса на трансформация.
2. ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ
Три са доказано големите източници на глобалното затопляне: изгарянето на изкопаеми горива при производства и транспорт, обезлесяването и прекомерното животновъдство. Тези източници водят до генериране въглероден двуокис, който не може да влезе в устойчив природен цикъл. Резултатите: покачване на световния океан поради разтапяне на ледниците и всеобщи климатични промени. И ако човекът успее бързо да се приспособи на климатичните промени, то покачването на нивото на окените ще доведе до бедствия на процъфтяващи крайбрежни градове и икономики, а това ще доведе до всеобща икономическа стагнация.
Днес глобалното политическо съзнание започва да налага спасителен план от норми и ограничения, които спомагат за преминаването към новата енергийна парадигма. Как обаче София, която не е заплашена от наводнения, може да намали своя въглероден отпечатък?
Нулев въглероден отпечатък на енергията
Масовото преминаване на енергийно производство от възобновяеми източници е най-правия път към нулеви въглероден отпечатък. Преминаването на автомобилния парк на електричество и водород ще прекратят изгарянето на горива, отделящи диоксиди. Мерките за енергоефективност ще намалят енергийната зависимост на сградите. Този процес ще бъде подпомогнат от естественото нарастване на цените на изкопаемите горива и трябва да бъде подпомогнат с политически решения и механизми.
Залесяване
Въпреки любимото твърдение на софиянци, че София е много зелен град, възможностите са значително по-големи. Пустеещи територи, определени за паркове или земеделска земя могат да бъдат успешно залесени с усточиви видове. „Зелените клинове“ могат да бъдат уплътнени, а северните територии да бъдат обгърнати от широк зелен пояс. В рамките на следващото десетилетие могат да бъдат засадени един милион нови дървета, които да станат източник на препитание за местна дървообработваща промишленост. Повишаването процента на озеленяване ще има благотворно влияние върху въздуха над София, здравето на населението, ще бъде понижена общата температура над града, ще се редуцира смога.
Подготовка за бъдещето в близък хоризонт
Специална еко-такса върху бензиновите и дизелови автомобили може да даде ресурс за масово залесяване. Специална програма може да помогне на собствениците на земя в околностите на София да я трансформират от земеделска в горска, така че в бъдеще да получават атрактивен дивидент от контролиран дърводобив.
Градска насърчителна политика за новите еко-автомобили трябва да бъде проведена с премахването на таксите върху автомобила и паркирането.
Всички възможни механизми за масовото навлизане на енерго-производство от ВЕИ трябва да бъдат проведени. Трябва да бъдат премахнати субсидиите върху енергия от изкопаеми горива. Това ще бъде болезнен процес на „преболедуване“, чрез преминаване към по-високи, но и реални цени на енергията и достигане на точката на паритет.
3. МОБИЛНОСТ
Предполагаемият финал на петролният добив е 2050 година, но вероятно още до 2030 година по-голямата част от автомобилите ще преминат към алтернативни източници: електричество или водород.Това означава подмяна на по-голямата част от автомобилният парк, който в момента е около 1 милион автомобила. Подмяната ще се случи по една неизбежна и сигурна причина: изкопаемите горива ще стават все по-скъпи. Ще бъдем свидетели на коренна промяна в състава и поведението на транспортните средства
Личният автомобил
Новият тип автомобили обаче със сигурност ще бъдат други. Има индикации, че автомобилната индустрия ще се опита да наложи малкият едноместен градски автомобил и голям семеен автомобил за извън града. Вероятно е да бъдем свидетели на безпилотно управлявани автомобили буквално в това десетилетие.
И така, ако предположим, че през 2030 година преобладават едноместни, безпилотни електромобили, ползващи мрежова, оптимизирана навигация, в града ще се освободят невероятни ресурси:
  • над 4 пъти повече място за паркиране
  • свиване на улиците и разширяване на тротоарите, и дори изчезването на тротоарите
  • намаляване на вредните емисии близо до нула
  • сгъстяване на трафика и многократно увеличаване пропускателната способност на кръстовищата
  • намаляване на времето за придвижване макар и на по-ниска скорост
  • намаляване на градският шум многократно
Налагането на малките автомобили ще може да се случи само със специфична градска политика за подтискане правата на големите автомобили в града, намаляване на скоростта им и облагането с такси за престой и преминаване.
Така големите автомобили ще бъдат ограничени за извънградско, семейно, съботно-неделно шофиране. През седмицата те ще престояват в подземните паркинги, които строим днес….
Градски транспорт
Навлизането на безпилотното управление ще промени из основи градският транспорт. Ще се наложат все-по малки транспортни средства, които ще се движат по оптимизирани маршрути, в зависимост от заявките на пътниците. Автобусите, такива, каквито ги познаваме днес ще изчезнат! Метрото ще продължи да функционира, а от неговите спирки към дестинациите ще довозват стотици малки безпилотни електромобилчета. Трамваите ще се бъдат по-малки, по-безшумни и безпилотни.
Товарен транспорт
Ограниченията за тежкотоварните автомобили ще промени логистиката на бъдещето. Бусовете ще бъдат подменени с по-малки електромобили, които ще могат да носят по едно евро-пале. Тировете ще могат да стигат само до крайградските логистични центрове или до промишлените зони по специални маршрути.
Други средства за предвижване
Ще бъдем свидетели на бум в употребата на друг тип лични превозни средства: велосипеди, електропеди, сегуей и други. Бъдещите улици ще трябва да разделят три трафика: автомобили, велосипеди, пешеходци. Навсякъде тротоарите ще бъдат с гладка настилка, плочките ще бъдат премахнати.
Подготовка за бъдещето в близък хоризонт
Горчиви са поуките от последния строителен бум: хотели, които не е трябвало да строим, опустошена природа, празни сгради, фалити. Доколко днешните инвестиции в пътната инфраструктура имат дълъг хоризонт? И каква точно инфраструктура създаваме?
Строителството на сложни пътни възли във вътрешността на града е сериозна инвестиция, чийто ефект ще бъде краткотраен в дългосрочен план.
От друга страна още днес може да започнем да променяме и подготвяме градската структура, като например започнем да асфалтираме масово тротоарите!
4. ОТПАДЪЦИ
В контекста на намаляващ добив на петрол чисто икономическият интерес към рециклиране на петролните продукти ще прерастне в устойчив процес. Днес над 90% от леката промишленост използва петролни продукти, 90% от опаковките са от петролни продукти. В близкото бъдеще цените на рециклираните и добитите ресурси ще се изравнят. Единственият начин да се нивото на употребата на пласмасите и петролните продукти е 100% им рециклиране. Това ще доведе до трансформация на промишлеността от линеен тип (ресурс-производство-продукт) в цикличен тип (ресурс-производство-продукт- ресурс).
Развитието на технологиите ще позволи атрактивна възможност за нулеви отпадъци на домакинствата, което ще им спести данък смет. Компостирането в домашни или квартални условия ще бъде част от един нов стил на живот, свързан с храната и биоразнообразието. Домакинства, които са на изгребни ями ще направят инвестиции за компостиращи тоалетни и собствени пречиствателни станции. Петролните отпадъци ще се изкупуват обратно за рециклиране на десетократно по-висока цена от днешните ни представи. Някои домакинства ще предпочетат да преработват пластмасите в гориво за домашни нужди. Редица промени в други аспекти на живота ще доведат до дръстично намаляване на отпадъците.
Подготовка за бъдещето в близък хоризонт
Транспортирането на боклук на далечни разстояния ще оскъпява процеса на рециклиране в условията на скъпа енергия. Затварянето на отпадъците в депа е екологична бомба.
Децентрализираното и чисто рециклиране и компостиране в градски условия ще бъде много по-евтино с нови и леки технологии, а в процеса могат да бъдат въвлечени местните общности. Днес трябва да направим първите стъпки към този процес: пилотни проекти, образование и възпитание, насърчителни програми и др.
5. ХРАНА
Диета
Производството днес на една животинска калория изразходва десет пъти повече петрол, сравнено с една растителна калория. Култът на 20-ти век към месните и млечни продукти е отново част от парадигмата на евтината петролната консумация. Експоненциалното нарастване на населението на земята и намаляването на петрола обаче ще доведе до ново разбиране за храните и завръщането на естественат растителна „диета“ в масовата консумация. Този процес ще бъде подпомогнат и от констатацията, че месно-млечната храна е един от основните източници на повечето видове рак и сърдечни болести. Производството на фураж ще бъде заменено с призводство на растителни храни за пряка консумация, което ще увеличи многократно възможностите за изхранване на населението.
Транспорт
Днес пътят на храната изминава дълги разстояния. Отворените врати на свободната икономика доведоха до предлагане във веригите на хипермаркетите на основни храни от хиляди километри разстояние. В същото време местните производители изнасят продукцията си отново по икономически съображения. В глобалната игра участват криворазбрани държавни и европейски субсидии.
С увеличаване цената на енергията транспортът на храните по естествен път ще бъде намален и местните производства ще намерят своята локална реализация.
Производство на растителни храни в града
С подобряване на въздуха, намаляване на смога и киселинността на дъждовете поради преминаване на транспорта към електричество и водород ще се отворят прекрасни възможности за зеленчуко-производство в града. Компостирането ще бъде основен ресурс а наторяване на зеленчуковите градини, разположени в междублокови пространства, покриви, тераси. Ще бъдат създадени специални ранчо-центрове в зелените територии – контролирани зони, където семействата ще имат възможността да обработват малко парче земя. Така населението ще бъде въвлечено в производство на растителни храни за лична употреба.
Подготовка за бъдещето в близък хоризонт
„Зеленото“ и „еко“ съзнание днес набират сила, вече има малка армия от подготвени хора. С малка общинска помощ могат да се реализират циклични проекти: компостиране и производство на зеленчуци в градски условия. В тези проекти успешно могат да бъдат въвлечени хора от третата възраст, безработни, хора от ромската общност и др. Образователни и екеспериментални кампании ще разширят съзнанието за възможния начин на живот в градска среда.
Малки съботно-неделни пазарчета на местни производители могат да бъдат организирани в кварталите. С подходящи механизми трябва да бъдат привлечени местни сертифицирани производители.
6. 6. ЗДРАВЕ
В очакване на заветното хапче срещу рака или сърдечните заболявания цивилизацията бавно осъзнава, че проблемите идват от начина на живот, качествата на храната и самата кухня (виж Храна).
Фармацефтиката не е траен изход, а клопка на зависимости. Болничното обслужване е скъпо удоволствие, което ще продължи да бъде значим проблем и в бъдещето. Наистина новите регенеративни технологии и роботика ще направят чудеса в хирургията. Но това няма да бъде достъпно за всеки. Държавата няма да става по-богата, нито нейните граждани. Може би бъдещите поколения ще търсят спасение в превенцията много повече от днес по чисто икономически причини.
Спортната култура и навик на софиянци, както и масовия спорт не са особено развити. Малко се прави, малко се говори, слабо се възпитава. Много от кварталите нямат удобни условия за практикуване на бягане и плуване. Парковете са голяма ценност, но не всички квартали имат бърз пешеходен достъп за ежедневно спортуване. Фитнес културата на работното място се развива, но все още в зародиш. Витоша е огромното богатство, което трябва да се опази като традиционна съботно-неделна дестинация за целия град. Прекъснат е обаче пешеходният и велосипеден достъп до планината.
Подготовка за бъдещето в близък хоризонт
Всяка инвестиция в масовия спорт е подарък за бъдещите поколения. Развитието на велосипедната мрежа и пешеходните зони има своя голям здравословен потенциал. Трябва да се строят басейни. Обвързването на населението в любов към спорта може да бъде изградено от масови спортни събития, които да оставят трайни и емоционални спомени.
Трябва да се осъществят пешеходни и вело-алеи от парковете към планината. Все още няколко пролуки в строителния обръч на Околовръстен път могат да бъдат открити и спасени.
7. 7. БИОРАЗНООБРАЗИЕ И ПРИРОДА
 Кучетата в София са демонстрация на нарушена екосистема, в която определена популация се размножава неконтролируемо поради липса на врагове. Налага се тези врагове да бъдат хората.
Всъщност много животински видове са успели да се приспособят и да съжителстват с хората в градовете. София е град с много голямо разнообразие на птици. В парковете се срещат катерици и други дребни гризачи.
Парковете на София са едно от най-големите богатства на града. Но може да се направи още много. Множество територии, определени за паркове са всъщност пустещи поляни. Озеленяването на „зелените клинове“ в посока Витоша е изоставено. Териториите около Кремиковци са опустошени и отровени.
Водата е друга голяма гордост на София. Питейната вода се доставя по гравитачен път от Рила и Витоша, което е една голяма заслуга на предходните поколения. Засега градът не страда от засушаване. Въпреки преминаващите реки, липсват водни, рекреационни зони. София е една от малкото европейски столици, които не са построени на голяма река.
Подготовка за бъдещето в близък хоризонт
Има много възможности за развитието на зелените системи. Трябва да се опазят и довършат зелените клинове. В северните територии трябва да се трансформират в обширни горски масиви. Трябва да се изградят нови устойчиви водни, рекреационии зони. Трябва да се осъществят пътеки за преминаване на животинските видове от парковете към планината и обратно.
8. РАБОТА
Промяната на енергийната парадигма, стила на живот и децентрализацията ще доведат до интересен феномен, наречен деиндустриализация. Технологичните възможности за малкия бизнес ще бъдат големи. 3-D принтерите ще влязат в работилниците на малки производители и ще им позволят да реализират продукции буквално в домашни условия. Тези малки, тихи производства ще се смесят с обитаването. Офисите също ще се променят. Огромните възможности за интерактивна работа в мрежа (бъдещият тримерен Скайп) ще позволят на значителна част от офисните хора да работят от къщи. Така, с помощта на технологиите ще се реализира един благоприятен процес за живот и работа на едно място. Този феномен сам по себе си ще намали вътрешния трафик в града.
Промените в начина на работа ще дадат отражение на градското зониране. Устойчиви и атрактивни квартали ще бъдат тези, в които има всичко: жилища, обществени пространства и услуги, нова лека промишленост. Жилищният фонд също ще се променя – към апартаментите ще бъде нужно да се добави още една стая за работа. В партери и сутерени, традиционно използвани за търговски нужди ще се нанасят нови, леки производства. Чисто промишлените зони ще замрат (това вече е факт) и ще потърсят нов живот с привличане на обитатели. Офис сградите също ще потърсят възможности за трансформация и смесено обитаване.
Подготовка за бъдещето в близък хоризонт
Сградите, които строим днес ще се използват и утре! Нов тип сгради за смесено обитаване трябва да се строят. Жилища с допълнителна и удобна стая за работа. Партери с повишена звукоизолация и обезпечени с подходяща тиха вентилация – за леки производства. Покриви и тераси, удобни за отглеждане на зеленчуци. Вътрешно квартални зони със селскостопанска дейност!
Устройствените планове трябва да предвидят процесите. Трябва да се позволи реализацията на смесена среда. Нормативната уредба трябва да преразгледа изискванията си към смесеното обитаване и да позволи неговото естествено развитие.
9. ИКОНОМИЧЕСКА СТАБИЛНОСТ
Поуките от световната финансова криза ще оставят трайни спомени в идните поколения. Много държави и общности по света ще бедстват. Икономиките ще стават все по-ресурсно ориентирани, по-локални и защитаващи се.
Ресурсите на градовете ще се преосмислят. Качеството на живот в градовете ще зависи не само от физическия капитал на средата (сгради и инфраструктура), но и интелектуалния и социален капитал (гражданите). „Умни градове с умни хора“ ще бъде мотото на процъфтяващите градове.
Понятието „Умен град“ може да бъде определен в следните посоки: икономика, политика, мобилност, хора, обитаване и среда. В този облак от направления основен елемент е ума. На практика това означават знания и хора зад тях. Това е основният ресурс, който може да адаптира града към новите реалности най-бързо и ефективно. Умните хора ще намерят пътя за най-бързото въвеждане на високо ефективност в икономиката, политиката, мобилността, обитаването и средата. А точно този процес ще бъде спасителен при преминаването към нова енергийна парадигма.
Подготовка за бъдещето в близък хоризонт
С качеството на живот, с културата и изкуствата, градът може да бъде концентратор на хора, развиващи знанието. Специални политики трябва да отглеждат „кадри“ от новите поколения. Тези кадри трябва да бъдат силно развити в областите, които най-дълбоко ще пострадат от смяната на енергийната парадигма и обедняването на нациите. Задържането на тези кадри трайно в града също трябва да бъде съзнателно провеждано.
Днес вече е факт, глобалната мрежа направи знанието по-достъпно от всякога. Образование може да бъде реализирано и по много нови, алтернативни начини. Ноу-хау се споделя или развива в глобални научни кръгове. Достъпът до изобретения, научни статии и лекции от целия свят е свободен. Днес средствата за изграждането на един „учен“ са значително по-малко. Но той не бива да бъде изоставен. Трябва подкрепа – финансова, морална, емоционална. „Кадри“ трябва да бъдат отглеждани!
Приложимостта на знанието върху материята е работа на място. Това не може да стане по виртуален път. Връзката между местните производства и хората на знанието трябва да бъде целенасочено развивана. Достъпни програми и политики трябва да подпомогнат тази симбиоза.
10. МИГРАЦИЯ И ПОПУЛАЦИЯ
 Процесът на деиндустриализация ще филтрира част от населението, което е ще потърси устойчиво съществуване чрез селско стопанство. Поради намаляване общото количество на отпадъците и евтините петролни продукти, ромското население също ще търси алтернатива за съществуване – основно в ниско квалифицираните услуги.
Поради глобалното затопляне и демографската бомба, народите от Африка и Близкия изток ще търсят все по-настоятелно обитаване на Стария континент. България е относително слабо населена, със застаряващо население и отрицателен прираст. Така че е твърде вероятно да бъде въведена „зелена карта“ за България, която да селектира емиграцията и да насърчава заселването на висококвалифицирани хора от третия свят.
Подготовка за бъдещето в близък хоризонт
 Задържането на коренното население в града е въпрос на политика и обща икономическа обстановка. През 90-те цяло младото кореняшко поколение емигрира от София и остана да живее в чужбина. То беше заменено от друга вълна млади хора, които дойдоха от провинцията. Днес сме свидетели на завръщането на млади, образовани навън хора, поради стагнацията и настроенията в Западна Европа. Този процес на пулсиране ще продължава и в бъдеще. Вратите в Европейския съюз ще бъдат отворени, и хората ще могат много по-лесно да се преместват, търсейки по-доброто място. Градската политика трябва да прави града атрактивен основно за интелигенцията, защото те са движещата сила в града на бъдещето.
Това може да стане чрез провеждане на целенасочена културна, икономическа и екологична политика.
Наливането на емигранти от третия свят в София може да бъде безценен ресурс на движеща интелигентна сила. Но може да бъде и голям проблем за града, ако новодошлите се сегрегират в свои собствени квартали и започнат да отвоюват собствени пространства и права. Отварянето на вратите за емиграция чрез „зелена карта“ трябва да бъде съчетано определена политика за смесване и дори асимилиране.
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации