2.4 C
Виена
сряда, 29 ноември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияВиенският музей МУЗА разказва «История и истории» в София

Виенският музей МУЗА разказва «История и истории» в София

-- Реклама --

30 художници от различни страни пресъздават своя поглед към най-новата европейска история

Текст КомПрес София

На 13 март в Софийската градска художествена галерия ще бъде открита изложбата „История и истории“ (Common History And Its Private Stories) на виенския „МУЗА Музей на повикване“ (MUSA Museum auf Abruf).

Тя е показана за първи път през 2009 г. в Артотеката на галерия „Старт“ на музея по повод 20-годишнината от падането на Берлинската стена. Този факт обаче трябва да се възприема не толкова като най-важното събитие от съвременната европейска история, колкото като промяна с широкообхватно въздействие, като събитие, което поражда поредица от политически промени с глобално влияние, които белязаха живота ни през последните 20 години.

Изложбата е организирана на основата на колекцията на МУЗА и с помощта на отдел „Култура“ на община Виена. Тя обединява различни индивидуални, политически и социални нагласи, лични реакции на промените, свидетелства на
съвременници, рефлексии и самоанализи на творци от различни поколения и
произход. Представените в изложбата 30 художници са от различни страни и имат различно културно минало, но всички те са се свидетели на промените, на прехода и на обединението, което всеки от тях пресъздава по свой неповторим начин.

Куратори на експозицията на виенския музей, която гостува в София до 15 април, са
българската изкуствоведка Яка Бубнова и австриецът Роланд Финк от МУЗА.

Снимки МУЗА

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации