29.5 C
Виена
неделя, 26 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиенският музей МУЗА разказва «История и истории» в София

  Виенският музей МУЗА разказва «История и истории» в София

  -- Реклама --

  30 художници от различни страни пресъздават своя поглед към най-новата европейска история

  Текст КомПрес София

  На 13 март в Софийската градска художествена галерия ще бъде открита изложбата „История и истории“ (Common History And Its Private Stories) на виенския „МУЗА Музей на повикване“ (MUSA Museum auf Abruf).

  Тя е показана за първи път през 2009 г. в Артотеката на галерия „Старт“ на музея по повод 20-годишнината от падането на Берлинската стена. Този факт обаче трябва да се възприема не толкова като най-важното събитие от съвременната европейска история, колкото като промяна с широкообхватно въздействие, като събитие, което поражда поредица от политически промени с глобално влияние, които белязаха живота ни през последните 20 години.

  Изложбата е организирана на основата на колекцията на МУЗА и с помощта на отдел „Култура“ на община Виена. Тя обединява различни индивидуални, политически и социални нагласи, лични реакции на промените, свидетелства на
  съвременници, рефлексии и самоанализи на творци от различни поколения и
  произход. Представените в изложбата 30 художници са от различни страни и имат различно културно минало, но всички те са се свидетели на промените, на прехода и на обединението, което всеки от тях пресъздава по свой неповторим начин.

  Куратори на експозицията на виенския музей, която гостува в София до 15 април, са
  българската изкуствоведка Яка Бубнова и австриецът Роланд Финк от МУЗА.

  Снимки МУЗА

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации