10.1 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалокултураблаготворителностНаправи мартеничка – дари усмивка на дете с увреждания

Направи мартеничка – дари усмивка на дете с увреждания

-- Реклама --

Ходим на фитнес да тренираме тялото си, четем книги и сърфираме в нета, за да тренираме ума си… А защо забравяме сърцето? За да тупти по-силно, трябва да подарим усмивка, трябва да дарим поне едно добро просто ей така, защото сме хора!

Оксана Данаилова е майка на три деца. Тя е от онези красиви и позитивни хора, които ни карат да отворим очите и сърцето си за малките добри неща, които можем да правим всеки ден.

По традиция на 1-ви март, облечена като внучката на Баба Марта, тя чете пролетни приказки и връзва мартенички на малчуганите в Детската книжарница в Благоевград.

 

 

За мартениците, за удовлетворението от стореното добро и за силата на доброволчеството с Оксана разговаря Елица Ценова.

Оксана, разкажи ни нещо повече за инициативата „Направи мартеница -дари усмивка на дете с увреждания”?

Може би трябва да започна с малко предистория…Отскоро членувам в Българския Форум за почитателите на Тоше Проески, който вече пета година провежда благотворителни акции на територията на България и съседните балкански държави, наречени «Тошин мост на любовта».

Почитателите на Тоше Проески се отличават от другите фенове с това, че не само слушат неговата музика и гледат неговите концерти, а и с това, че продължават неговата огромна благотворителна дейност, която е развивал приживе. Така между Балканите със свои сили и средства строим един мост на чистата любов между хората, разбирателството и добрината. Уникалното нещо при нашия форум е, че сме събрани ентусиасти от различни места и между нас цари пълно доверие. Общуваме предимно в интернет, но най-силните емоции изпитваме, когато се събираме на живо, за да осъществим благотворителните акции. Ние не даряваме никога парични средства, ние отделяме от времето и вниманието си, за да гушнем всички тези дечица или нуждаещи се, да попеем и да си направим един празник заедно. Като после не ги забравяме, а изпращаме картички за всеки празник, като се виждаме на Коледа или както сега, ще отидем по места във всички домове, в които сме помагали, да вържем мартенички. В днешно време не е нужно да си непременно холивудска звезда или милионер, за да помагаш на хората… Средствата за благотворителните акции ние осигуряваме със сръчните си ръце – за Коледа продавахме на близки и познати рисувани картички, а от миналата година се заехме с изработването на мартенички и разпространяването им и в социалните мрежи. Горда съм, че на 1-ви март няколко дечица в детска градина в Испания ще се закичат с мои мартенички! На много места в България в дискотеките и баровете на 1-ви март младежите се ще закичат именно с нашите мартеници  и така ще се включат в нашата благотворителна дейност. Тази година решихме да представим каузата си в един сайт Timeheroes, който е сравнително нов проект с прекрасно мото – да събира хората, които искат да помагат, на едно място.
Нашата кампания „Направи мартеничка – дари усмивка на дете с увреждания” се
намира  на следния адрес – http://timeheroes.org/toshe/30. Щастлива съм, че за отрицателно време се включиха 12 доброволеца, които отвориха сърцата си и изпратиха собственоръчно направени мартеници. С продажбата на тези мартеници ще осигурим средства за дарение в дом за деца с увреждания в Петрово, Стара Загора. Възможно е да ни останат мартеници, но тях ще запазим за догодина за следващата благотворителна акция.  Прекрасно е да се преоткрие добротата у хората и тяхното желание да направят някой друг щастлив.

Една жена, решила доброволно да се включи в благотоворителната акция Мартеница по интернет, ми изпрати плетени на една игла дракончета – символи на тази година по китайския календар. Чрез мен тези дракончета отидоха при едни много талантливи деца от Стара Загора, които тази седмица ще изнесат концерт в Брюксел, в централата на европейския парламент, и ще занесат там тези мартеници-дракончета от България.

 

Ти сама си изработила стотици мартеници и всички те са уникални. Как се раждат идеите за нови и нови форми?

Мартеницата е символ на здравето и плодородието и традиционно
се прави от бял и червен вълнен конец. Аз не съм привърженик на значките и
играчките с мартеници, които се продават по сергиите на улиците. Затова
изплетох тази година на една кука малки бели зайчета, червени пеперудки и други
животинчета за детските модели. За по-модерните млади хора пък направих
уникални гривни с вплетени мъниста и метални верижки. В един български сайт за децата и техните родители пък видях идея за щъркелчета от тел и прежда. Миналата година във Фейсбук с мен се свърза една майка от Русия. След като разбра за благотворителната ни инициатива, тя си поръча мартенички и по-специално щъркелчета, които занесе на болни дечица в близката болница в Москва. Получих съобщение от нея, че е разпечатала карта на България и заедно с дъщеричката си е
забила българското знаменце в точката на град Благоевград, и така са обяснили
откъде идват мартеничките…Ето защо казвам, че участвам в един кръговрат на
доброто…

Каза, че имате поръчки и от Испания и Русия. Как реагират българите в чужбина на тази инициатива?

Българите в чужбина жадуват за всичко българско и родно!
Мога да ви разкажа обаче, че миналата година имахме гости от Америка, които за
един месец трябваше да се запознаят с обичаите в България. Когато им подарих
мартенички, те бяха много впечатлени, че са ръчно изработени и че имат голяма
символика.  Научих ги да играят и право хоро!

Според теб, има ли воля и желание да дарява и помага българинът или се е затворил в черупката от страхове и злоба?

Срещам всякакви хора – повечето са притиснати от тежкото ежедневие и наистина им е по-лесно да са затворени в черупката си. Има много хора, които само натискат копчето „Харесва ми” под някоя добра кауза в социалните мрежи, но никога след това не питат : „А аз може ли да се включа? С какво мога да помогна?”. Но има немалко хора, които искат да даряват добро наоколо и така полека да променят света, в който ще живеят децата ни. Това, че се намериха доброволци за мартеници от Англия и Германия дори, доказва че и в днешно време има герои – не от тези, които летят и убиват лошите, а от тези, които правят света по-добър стъпка по стъпка с нещата, които правят и дори с времето, което отделят за една добра и благородна кауза.
Какво ще закупите със събраните пари за децата от дома в село Петрово?

Нашата пета благотворителна акция “ Тошин мост на любовта “ тази година ще се състои в дом за деца с умствена изостаналост в село Петрово/ Старозагорско/. Децата в дома са на възраст от 7 до 18 години, като има и 24, които са над тази възраст. Общият им брой е 58. Дарението, което планираме да им направим, е мебелна секция за тяхната занималня + поставка за телевизор. Ако успеем да съберем повече средства ще закупим и климатик, които също е нужен за занималнята в дома. Имат необходимост и от запазени дрехи, обувки, нощници или пижами, които ще съберем със собствени сили. Естествено, ще занесем лакомства, ще надуем заедно балони, ще послушаме музика и ще потанцуваме, ако имаме възможност. Ще посадим и едно черешово дърво в двора.  Знам, че ще си доставим един прекрасен празник за сърцата и душите на всички участващи в него!

Адрес за изпращане на картички

6058 с. Петрово

общ. Стара Загора, обл. Стара Загора

Дом за деца с умствена изостаналост

Ти си майка на три деца и наскоро участва в предаването на НОВА ТВ „Най-добрата майка”. Как успяваш да съчетаваш грижите за семейството с многобройните благотворителни инициативи, в които участваш?

Въпрос на личен избор е и разбира се, имам подкрепата на съпруга си. Да, аз съм многодетна майка и ежедневието ми е разчетено по минути в грижи за децата, семейството и къщата. Но свободното време предпочитам да запълвам с творчество и благородни каузи, отколкото с гледане на сериали вкъщи или пък мотаене из моловете… Замислих се наскоро, че ходим на фитнес да тренираме тялото си, четем книги и сърфираме в нета, за да тренираме ума си… А защо забравяме сърцето? За да тупти по-силно, трябва да подарим усмивка, трябва да дарим поне едно добро просто ей така, защото сме хора! Това е моят избор – да съм щастлива, дарявайки добро, без да очаквам нещо в замяна… Дълго се чудех преди да приема да участвам в телевизионно предаване наживо. Много хора престанаха да гледат телевизия, заради негативните новини и скандалите. След предаването с моето участие, в което се опитах да предам позитивната си философия към живота, с мен се свързаха над 200 човека във Фейсбук и по телефона, развълнувани и докоснати от това, което са видяли и чули… Не съм и предполагала, че ще оставя отпечатък в сърцата на толкова много хора, които жадуват за нещо красиво, за нещо добро и позитивно…

Какво ще пожелаеш на нашите читатели по повод 1-ви март?

Желая на читателите ви да бъдат живи и здрави, румени и засмени! Да бъдат по-добри и позитивни, да тачат българските традиции и да отворят очите и сърцата си за красивите и добри неща в живота!

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации