33.3 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиена e "най-умният" град в света

  Виена e „най-умният“ град в света

  -- Реклама --

  Материал на КомПрес, София

  Първата по рода си световна класация на градовете според нивото на иновациите, технологиите и устойчивото развитие т.нар. „Smart Cities“ („Умни градове“) постави Виена на първо място пред Торонто и Париж, следвани от Ню Йорк, Лондон, Токио, Берлин, Копенхаген, Хонконг и Барселона. Класацията е съставена от американския учен Бойд Коен, основава се на официално признати критерии и обединява резултатите от множество научни публикации и проучвания.

  Първото място на Виена утвърждава позициите на града като пионер по въпросите на градското развитие.

  Понятието „Умни градове“ се използва за градове, чиито ресурси се използват интелигентно и ефективно и които прилагат иновативни технологии за спестяване на разходи и енергия, за обогатяване на предлаганите услуги и за повишаване на качеството на живот. Икономиките с малко вредни емисии намаляват въздействието върху околната среда. Според специалистите по климата развитието на градовете в посока „умни“ е бързо развиващ се пазар и могат да се очакват значителни инвестиции в развитието на „умни“ градски технологии.

  Самият автор на студията също бил изненадан, че Виена се класира на първото място. Като причина за успеха Коен посочва факта, че австрийската столица е единственият град, който се появява в първата десетка на различни, свързани с темата, изследвания: 5-то място за иновативен град, 4-то място за зелен град, първо място по качество на живот и 8-мо място за дигитално управление. Освен това Виена набелязва конкретни цели по пътя към „умен град“ и координира постигането им: в рамките на проекта „smart city Wien“ общината работи съвместно с икономиката и науката, за да заеме водеща роля в развитието на бъдещите общоевропейски стратегии. В рамките на проекта се разработват „План за действие 2012-2015“, „Умна енергийна визия 2050“ и „Пътна карта 2020“.

  Повече за класацията „Top 10 Smart Cities“ можете да прочетете тук

  Снимки

  – Виена пусна в пробна експлоатация в центъра на града екологичен елекробус

  – Визуализация на новия градски район около строящата се Централна гара на Виена (C) OBB Aldinger & Wolf

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации