10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВисш австрийски държавен служител отличен за заслуги към България

Висш австрийски държавен служител отличен за заслуги към България

-- Реклама --

 Ексгенералният директор по обществената сигурност на Австрия
Ерик Буксбаум получи орден „Мадарски конник –
I степен“

 Австрийският ексгенерален директор по обществената сигурност на Република Австрия Ерик Буксбаум беше удостоен с орден „Мадарски конник – I степен“ снощи. Орденът беше връчен на висшия държавен служител на церемония в българското посолство във Виена от главния секретар на Външното министерство и все още официален посланик на страната ни Ради Найденов. Високото отличие беше присъдено за помощта, която Буксбаум е оказвал на България в подготовката ù за присъединяване към Европейския съюз (ЕС) през 2007-а.

Юрист по образование, Буксбаум работи в сферата на обществената сигурност още от началото на кариерата си през 1968 г. Той е заместник-ръководител на Кризисния щаб при освобождаването на двамата австрийски граждани, взети за заложници в Сахара през 2008-а. За цялостната си работа и особено за приноса си по време на тази операция, на 22 декември 2008-а получава най-високото отличие за държавни служители – Сребърна звезда, за особени заслуги към австрийската държава.

През 2005–2007 г. като генерален директор на обществената сигурност участва активно в обучението на наши кадри в борбата с организираната престъпност и оказва практическа помощ на държавните институции в областта на правосъдието и вътрешните работи. Пред репортер на списание А4 висшият служител сподели, че контактите му с българските му колеги са били изключително ползотворни.

„Проблеми в областта на сигурността винаги ще има, тъй като с развитието на технологиите престъпленията стават все по-трудни за разкриване“, каза Буксбаум и посочи, че основен приоритет в работата на органите за сигурност са интернет престъпленията, свързани с кражбата на лични данни, и детската порнография. Това е и една от най-важните зони, в които по думите му трябва да се развива сътрудничеството между държавите.

На въпроса как вижда бъдещето на ЕС с оглед на настоящата криза, той отговори: „ЕС трябва да се справи с настоящата ситуация, няма друга алтернатива. Какво да направим иначе – да върнем обратно границите и да заживеем отново разделени?! Европа трябва да остане обединена, защото само така може да се противопостави на големите сили. В момента сме изправени пред голяма икономическа криза, но отношенията в много други области функционират и се развиват много добре“.

 

Снимка Репортерът на списание А4 Блага Златева разговаря с г-н Буксбаум

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации