10.5 C
Виена
неделя, 25 февруари, 2024
spot_img
НачалоБългарияБългарите в чужбина могат да не плащат здравни вноски в България

Българите в чужбина могат да не плащат здравни вноски в България

-- Реклама --

Промяната в Закона за здравното осигуряване влиза в сила от 1 януари 2012 г.

Български граждани, които са напуснали страната, могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски и за стари периоди, ако не са живели по това време в България. Това гласи приетата в края на декември м.г промяна в Закона за здравното осигуряване.

Според досега действащата правна уредба българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, можеха да не плащат здравноосигурителни вноски, считано от датата на напускане на страната след предварително подаване на заявление до Националната агенция по приходите (НАП). На практика това означаваше, че много хора, които не живеят в страната и не ползват услугите на българската здравна система, трябваше да плащат здравни осигуровки, тъй като освобождаването имаше действие само напред във времето, но не и за отминали периоди. С въведената промяна се дава възможност на гражданите, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г. и не са уведомили за това предварително НАП, да го направят в срок до 31 декември 2012 г.  За целта те трябва да подадат заявление, придружено с декларация по образец за датата на напускане на страната. Тези документи се подават в компетентната териториална дирекция на НАП лично, чрез упълномощено лице или по електронен път чрез използването на квалифициран подпис на подателя.

Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина, могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg, посочват от НАП.

Предишна статия
Следваща статия
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации