23.6 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияКоледно настроение във Виена

  Коледно настроение във Виена

  -- Реклама --

  Аромат на празник се носи от красивите коледни базари, които изпълват австрийската столица с блясък и очарование

  Снимки Весела Петрова

   Коледните пазари в Австрия имат своята дълга традиция и днес те са неизменна част от облика на всеки град и село в дните преди Коледа. Те са онова очарователно място, на което хората се събират, за да изпият по чаша пунш или греяно вино, да хапнат печени кестени и да си поговорят за добрите и лошите неща на старата година.

  В общата суетня, наобиколили малките масички, стиснали чашата с топъл пунш те сякаш си стават по-близки. Е, не всеки открива  романтична атмосфера в претъпканите пространства, заобиколени с щандове пълни със сувенири и лакомства. Не винаги е лесно и да се усмихваш докато пристъпваш от крак на крак в тиха битка със студа. Но пък е много красиво и захаросаните бадеми такааа нежно се топят в устата…

  Най-голям и известен е коледният базар пред виенското кметство Ратхауз. Там можете да намерите ръчно изработени играчки за елха, домашни меденки, пъстри сувенири.

  Цветната еуфория е особено впечатляващата, когато грейнат светлините. Червено, пурпурно и златно се преливат и танцуват върху фасадата на готическата сграда. Голямата елха в центъра привлича детските погледи и малчуганите с удивление разглеждат сцената с малкия Исус и влъхвите, разположена под дървото.Атракциите за малките палавници са толкова многобройни, че се налага да използват приказното влакче, за да обиколят всички.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Въпреки цялото си великолепие този базар не винаги привлича истинските виенчани. Те предпочитат интимната атмосфера на по-малките базари. Особено привлекателен е Шпителау, сгушен в началото на Нойщифтгасе. Разположен на няколко калдъръмени улички, обрамчени от стари сгради, той предлага голямо разнообразие от напитки, сувенири и други коледни подаръци.

  Австрийците определено умеят да украсяват пространството около тях. Не само големите сгради и улици греят в бляскави премени, но и най-малките магазинчета и пасажи могат да ви изненадат с ръчно изработена оригинална украса. Пари и традиция са може би двата най-важни фактора, които карат гражданите да отдават толкова голямо значение на декорацията. Но има и нещо друго – направеното се цени и пази. То е повод за гордост и възхищение. Дори и сега, в условията на икономическа криза, хората не пропускат да приготвят коледен венец, да запалят красиви свещи и да отделеят време за близки и приятели. А пуншът е просто задължителен.

   ______________________________________

  Още по темата:

  Коледно настроение във Виена – пунш и блясък

  Ванилови сладки и Адвент

  Advent, Advent, die Erste Kerze brent

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации