21.1 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияБиенале на изкуствата в Рим

  Биенале на изкуствата в Рим

  -- Реклама --

  Анна Мария Петрова-Гюзелева и асоциация „Артемидия“ представят третото издание на празника „Изкуство и приятелство. Всички единни в Рим, Вечния град”. Той ще се проведе в Рим на 21 ноември в сградата на българското посолство.

  „Третото издание на празника е посветено на големите годишнини на Италия – 150 г. от обединението, на  Рим – 140 г. столица на обединена Италия, както и на България – 1330 г. от създаването на българската държава  и  30 години от създаването на националния дарителски Фонд  „13 века България”- коментира Анна Мария Петрова-Гюзелева, главен организатор и двигател на инициативата. „Основната цел на празника е популяризирането на българските таланти и големи имена в литературата, поезията, музиката и изкуството за още по-значимо укрепване на положителния облик на България в Европа и света“ – продължава тя.

  В програмата на празника ще блестят имената на автори като Вазов, Славейков, Леопарди, Д’Аннунцио, Дебелянов, Смирненски, Кардарели, Монтале, Багряна, Вапцаров, Павезе, Гато, Блага Димитрова, Пазолини, Трилуса, Меркантини, Петрова-Гюзелева. Техни творби ще бъдат изпълнени от артистите Валтер Маестози и Анна Мария Гюзелева.  Ще бъдат представени творби на композитори като Пипков, Владигеров, Верди, Пучини, Россини и изпълненията на музиканти като втория главен диригент на Римската опера и пианист маестро Серджо Олива и на българската концертираща пианистка и преподавател Нина Варимезова. Публиката ще се наслади и на изпъленията на възпитаници на големия български оперен артист и педагог маестро Никола Гюзелев, доктор хонорис кауза на БАН  и  комендаторе на Италианската република (само една  малка част от многобройните му признания в България и по света), вече завоювали и международните сцени.  Това са българският бас Николай Кърнолски и италианското сопрано Елена Олива.  Вечерта ще бъде обогатена  от изложба с творби на маестро Никола Гюзелев синовете му художниците Чавдар и Ясен Гюзелеви. Изложбата е  оформена от дъщерята на Анна Мария и Никола Гюзелев – Адриана Гюзелева. Тя ще бъде отзвук и римско повторение на преминалата с голям успех тройна  изложба в София през май – юни т.г.                                                             

   Проектът и  културно-артистичното събитие  ще бъдат осъществени под егидата на държавния културен институт, на римска и софийска общини, на  национален дарителски фонд „13 века България”,  под патронажа на Министерство на културата на Италия и този на българското министерство на културата,  както и на българското посолство в Рим”.    

  Сред официалните гости се отличават имената на заместник ректора на университета Ла Сапиенца в Рим и професор по източно-европейска история към Департамента за  модерна и съвременна история на същия университет – проф. Антонело Фолко Биаджини;  професора по българистика в университета в Пиза проф. Джузепе дел Агата и неговия български колега от университета в Рим проф. Красимир Станчев, кметовете или техните първи заместници на Рим и София, директора на Държавния културен институт на България, министър и заместник  министър на културата на Италия, министър или заместник министър  на културата на България.

  снимки Личен архив на Анна Мария Петрова-Гюзелева

  ___________________________________________________

  Още по темата:

  Анна Мария Петрова-Гюзелева – една жена на път

   

                                                                                                                                                                                                                                                                                     

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации