24.2 C
Виена
събота, 25 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияПроектът "Бронзовата къща" на Пламен Деянов с официална подкрепа от кмета на...

  Проектът „Бронзовата къща“ на Пламен Деянов с официална подкрепа от кмета на Велико Търново

  -- Реклама --

  Новият кмет на Велико Търново Даниел Панов със специално писмо е подкрепил проекта на Пламен Деянов за бронзова скулпура-музей в старата столица

  Пламен Деянов е роден във Велико Търново, но от години живее и работи във Виена. Негови изложби могат да се видят в най-прстижните галерии в Европа и Америка. От няколко години той работи по проекта „Бронзова къща“, за който списание „Българите в Австрия“ разказа. Идеята на художника е да изгради в центъра на родния си град бронзова къща, която освен произведение на изкуството, ще има и утилитарно предназначение – ще служи като музей на съвременното изкуство.

  В писмо до художника, разпространено от Дарикнюз, новоизбраният кмет на Велико Търново изразява подкрепата си за този уникален проект:

  Уважаеми господин Деянов,

  Имам честта и удоволствието да се обърна към Вас в качеството си на новоизбран кмет на Община Велико Търново. Преди няколко месеца с огромна радост научих за Вашата изключително успешна кариера и за невероятно креативния Ви и впечатляващ проект „Бронзовата къща“.

  В първия си ден като кмет на Велико Търново – градът, който свято пази Сърцето и Душата на България  имам удоволствието да декларирам пред Вас, че с всички сили и средства лично аз и общинска администрация се ангажираме да подпомогнем реализирането на този проект, както и всички свързани с него събития и дейности.

  За всички нас ще бъде огромна чест да домакинстваме и да подпомагаме с всички сили и средства реализирането на проект, който ще потвърди желанието и готовността на града ни да работи върху кандидатурата си за „Европейска столица на културата “ през 2019 г.

  Вашият проект е забележителен манифест на съвременното изкуство с европейска визия, мащаб и концепция. Той дава възможност в България и във Велико Търново да се реализира едно изключително авторитетно и престижно световно културно събитие.

  Като заявявам още веднъж личната си и институционална подкрепа за Вашия проект „Бронзова къща“, оставам в очакване да установим контакт и да набележим срокове, начини и средства за това Община Велико Търново и цялата ни местна общност да окаже всяческа подкрепа при реализирането на проекта.

  С дълбоко и искрено уважение,

  ДАНИЕЛ ПАНОВ, Кмет на Община Велико Търново

  В момента части от Бронзовата къща, заедно със скици по проекта са изложени в Kunstverein Hamburg.

  снимки Елица Караенева

  _______________________

  Още по темата:

  Предколедно с Пламен Деянов и неговата Бронзова къща

  Бронзова къща на брега на Елба

  Искам да покажа, че има и други измерения – интервю с Пламен Деянов, сп.“Българите в Австрия“ брой 26

   

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации