10.1 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияС велосипед из София - предизвикателства и рискове

С велосипед из София – предизвикателства и рискове

-- Реклама --

Колоезденето като екологичен и здравословен транспорт е приоритет в  схемите на Столична Община. А дали  наистина е така?

информация на фондация „Фактор“

Опасни за колоездачи и пешеходци места, необезопасени алеи, по които минават хиляди столичани, се намират на възлови места в зелената част на София. Парковете Борисова градина, Ловен и Южен нямат обезопасена връзка помежду си, която да позволи на велосипедистите и гражданите на Зелена София да използват велоалеите и да се предвижват безпрепятствено по цялата им дължина, като се използват съществуващите възможности за голяма кръгова обиколка от центъра през зелените зони и обратно.

Особено притеснително за разхождащите се е районът на бул. Симеоновско шосе, в частта разделяща на две велоалеята. На проблемното място шофьорите хвърчат с бясна скорост, без да спазват необходимото ограничение за зона с интензивна пешеходна и велосипедна натовареност, изправяйки косите на всички преминаващи. За пешеходен светофар, подлез или надлез може само да мечтаем. Защото общината харчи нашите пари и би трябвало да ни обслужва така, като ни обслужват във всеки търговски обект. А младите хора искат да променят нещата.

Като пример и за радост на любителите на колоезденето тази година се увеличи броят и обхватът на проведените велосипедни инициативи. Една от тях е Неделя сутрин на колела, която обединява колоездачи и им разкрива естествената усмивка на столицата. Всеки път в неделната велоразходка взимат участие близо 70 колоездачи, обикалящи около 20 км през уникалната зелена част на София, една от най-зелените столици в Европа. Събитията насърчават и социалния ни живот и представят Велосипеда не само като средството за придвижване, но и като приятен и полезен начин на отмора.

Фондация Фактор разработи и инициативата  Обиколка на зелена София,  която  представя града, чрез система от безплатни турове за чуждестранни туристи и гости на столицата с водачи – младежи доброволци. Усилията са в посока насърчаване и развитие на туристическия поток и  икономиката на туризма, от една страна  и популяризиране на София като атрактивна туристическа дестинация. За съжаление, много от чужденците са ужасени от необезопасените места на възлови кръстовища, пресичащи основни булеварди на София и споделят, че разходката из градската част и парковете е по-скоро екстремна, и то не  физически, стресова и най-малкото от всичко релаксираща. Но не е ли такъв ежедневно и нашият живот в големия, но неподреден като инфраструктура град?

За насърчаване на столичани към алтернативен транспорт и здравословен начин на живот, както и за предотвратяване на нежелателни инциденти в районите на парковете, от името на Фондация Фактор бяха изпратени молби за съдействие до кмета на Столична Община – Йорданка Фандъкова, министъра на вътрешните работи – Цветан Цветанов, председателя на Управителния съвет на АПИ – Лазар Лазаров и председателя на СО/СОС комисия по транспорта – Радослав Тошев. Молбите за съдействие включваха искания да бъде създадена пешеходна пътека и светофар, активиращ се от натискане на копчето, на бул. Симеоновско шосе, в зоната разделяща двете части на велоалеята в парк Ловен и маркиране с триъгълни знаци предупреждаващи за появата на велосипедист не само на проблемното място, но и на пешеходна пътека на бул.Никола Габровски срещу улицата Тинтява и пресечките на ул.Сребърна и ул.Люба Величкова; ул. Сребърна и бул. Черни Връх; ул. Козяк и ул. Христо Ценов; ул. Козяк и ул. Кишинев.

Всичките любители на Зелената София очакват с нетърпение предизборните стихии в столицата да рефлектират благоприятно на наболелите проблеми не само за предвижване из парковете, но и осветлението в тях. Причината на неосветеността в парковете роди инициативата Велоразходка из нощна София, която събира над 200 колоездачи всеки четвъртък във велоразходка из центъра и парковете на нощна София. Социални велосипедни разходки, в който взимат участие и стари, и млади, насърчават столичани към алтернативен транспорт – велосипед и създаване на подходяща велосипедна инфраструктура в София. Събитията вече са отразени в над 50 национални медии намират последователи в големите градове на България и чужбина.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации