24.2 C
Виена
събота, 25 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалокултураизкуствоБронзова къща на брега на Елба

  Бронзова къща на брега на Елба

  -- Реклама --

  Бронзовата къща на Пламен Деянов привлича посетители в един от най-старите германски музеи – Kunstverein Hamburg

  На брега на река Елба, в уникалния комплекс HafenCity в Хамбург вече няколко месеца се издига красива решетка. Тя обгръща площ от 40кв.м, висока е 4 метра и тежи 12 тона. Това е  Бронзовата къща на Пламен Деянов. 144 елемента от нея вече са изработени, сглобени и изложени в уникалния комплекс на германския град. Отворената скулптура позволява да се влезе в нея и вътрешното пространство да се изпълни с живот. Художникът провокира представите ни за „вътре” и „вън”, за архитектура и изкуство. Затова и в Бронзовата къща се провеждат не само уоркшопове за деца, но и дискусии за бъдещето на жилищата и въобще живота в съвременния град.

  От 1-ви октомври част от елементите на решетката ще бъдат пренесени в Kunstverein Hamburg, където се открива голяма самостоятелна изложба на Пламен Деянов. Музеят е създаден през 1817 г. и е едно от най-старите подобни сдружения в Германия. „Kunstverein Hamburg е известен предимно с това, че много световноизвестни художници са правили първите си самостоятелни изложби в Германия именно тук.” – разказа за Melange Bulgaren Пламен. – Такъв е случаят с Каспар Давид Фридрих (1826), Макс Бекман (1912), Пол Клее ( 1916), Оскар Кокошка (1919), Пикасо (1948), Блинки Палермо (1973).”

  До края на годината части от фасадата,  както и други елементи от Бронзовата къща като подове, стени и стълбища, ще бъдат изложени за публиката. Ще има и скици, както и малко известни рисунки на швейцарския архитект и дизайнер Льо Корбюзие, който през 1911 г. е посетил Велико Търново.

  „Щастлив съм с тази изложба.” – сподели скулптурът – „Лятото премина в много, много стрес, свързан с всички нови изработки на елементите, които ще се представят на изложбата”. Както вече сме разказвали, Бронзовата къща на Пламен Деянов е първата от общо пет скулптури, които той иска да постави в родния си град Велико Търново. С нея артистът развива идеята си, че изкуството трябва да бъде не само декоративно, но и функционално. Затова и Бронзовата къща е замислена да бъде не просто паметник, а и център за съвременно изкуство, в който да се правят изложби и срещи. За да подчертае обаче, че все пак сме изправени пред обект на изкуството, Пламен работи с най-типичния материал за една скулпутра – бронза.

  снимки: Фред Дот, Kunstverein Hamburg

  ________________________________

  Още по темата:

  Предколедно с Пламен Деянов и неговата Бронзова къща

  Пламен Деянов: „Искам да покажа, че има и други измерения„, списание „Българите в Австрия“,  брой 26

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации