21.5 C
Виена
четвъртък, 30 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияПравна консултация: Как да се избегне двойното данъчно облагане между Австрия и...

  Правна консултация: Как да се избегне двойното данъчно облагане между Австрия и България

  -- Реклама --

  ТЕКСТ Адвокат Борис Методиев

     Новата Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Австрия (СИДДО) е в сила от 3 февруари 2011 г. Настоящият документ замества подписаната още през 1983 г. подобна спогодба, която отразяваше съвсем различни икономически условия и в последните години затрудняваше двустранните бизнес отношения.

  Спогодбата гарантира защитата и равнопоставеността на инвестициите, като в същото време съдържа механизми за предотвратяването на неоснователното отклонение от данъчното облагане.

   

  С цел осигуряване на прозрачност относно осъществяваните икономически дейности са включени разпоредби, гарантиращи ефективен обмен на информация. Така например е предвидена възможност за обмяна на данни, представляващи банкова тайна. По този начин ще могат да се предприемат решителни и резултатни действия в борбата с прането на пари и заобикалянето на данъчното облагане.

   

  ДАНЪЦИ

  Настоящата Спогодба се прилага по отношение на следните съществуващи данъци:

  – в Австрия – подоходен данък, корпоративен данък, поземлен данък, данък на предприятията в земеделското и горското стопанство, данък върху стойността на обработваните земи

  – в България – данък върху доходите на физическите лица, корпоративен подоходен данък, патентен данък, данък върху недвижимо имущество.

  УСЛОВИЯ

  Основни моменти от съдържанието на Спогодбата:

  – срокът за установяване на мястото на стопанската дейност при строителни и монтажни работи е шест месеца

  – мястото на стопанска дейност, установено чрез (зависим) представител, е нормирано в чл. 5, ал. 5 от СИДДО

  – разпоредбите за облагането на доходите от несамостоятелна работа (трудов договор и др.) отговарят по принцип на тези от Спогодбата – модел на ОИСР (183 дни в рамките на 12 месеца, резерва относно място на стопанска дейност и др.)

  – данъкът на източника при доходи от дивиденти по принцип е 5 %. Този данък е 0 %, ако получателят на дивидентите е дружество. Лихви и такси от лицензи (вкл. правото на ползване на търговски, научни и др. разработки) се облагат с 5 % данък при източника

  – двойното облагане при активни доходи в Австрия се избягва по метода на освобождаването (при дивидентите има особености).

  Според чл. 23, ал. 4 от СИДДО Австрия не е задължена да освободи доходите от облагане, ако България не облага тези доходи според СИДДИ, и обратно (негативен квалификационен конфликт).

  ____________________

  Материалът е публикуван в брой 27 на списание „Българите в Австрия“.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации