19.8 C
Виена
събота, 27 юли, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКакво ви очаква в брой 28 на списание „Българите в Австрия“

Какво ви очаква в брой 28 на списание „Българите в Австрия“

-- Реклама --

Скъпи приятели,

Лятото вече е тук и само дни преди да се впуснете в горещия сезон на отпуските, при вас ще дойде брой 28 на списание „Българите в Австрия“. Той е провокативен, интересен и свеж.

В брой 27 ви разказахме за трагедията в Япония, породена от гигантско цунами и мощен земен трус. Една от най-катастрофалните последици от тях беше аварията в ядрената централа „Фукушима“. Именно тя отключи един от най-тежките дебати сред политическите и икономическите кръгове в света – „за“ и „против“ атомната енергия. Така е озаглавен и материалът на Веселка Маринова, журналист с дългогодишен опит като кореспондент на Би Би Си в Токио. Авторката е на мнение, че решението на проблема не е в спирането на ядрените мощности, а в обезопасяването им.

Темата на броя е посветена на проблем, с който всеки поел риска да живее в чужда държава се сблъсква – интеграцията. Кога ставаме част от новото обществото? Кои са най-важните фактори, подпомагащи или спиращи процеса на интеграция? На тези и други въпроси търси отговори материалът „А ти интегрира ли се?“.

Главното интервю ще ви срещне с австрийския съдия д-р Петер Бауер, който споделя впечатленията си от България и реформата в правната система и корупцията в страната ни.

Какво се крие зад привидното многообразие от медии в родината ни, разкрива журналистът от Българското национално радио Петър Волгин в рубриката „Мнения“.   В рубриката „Общество“ екипът на информационния център „Компас“ представя темата „БГ дипломата на австрийска територия“.

 За всички, които имат недвижим имот в България, ще е полезно да знаят правата и задълженията си като собственици или обитатели в сгради в режим на етажна собственост. На тази тема е посветена правната консултация в броя.  

 Надяваме се, че ще ви бъде интересно да разберете какво се крие зад имената на някои от големите метростанции във Виена, както и какви са последствията от поговорката за Вуте – наша емблема, спираща развитието ни като нация.

 Не сме забравили, че през летните месеци всички пътуват, търсят забавления и нови места за отдих. Ето защо не пропускайте да разгледате нашата карта с най-атрактивните музикални фестивали в Австрия, България, Сърбия, Унгария, които специално подбрахме.  

 Не пропускайте да хвърлите и едно око на справочника на стр. 31, където ще намерите адресите както на българските държавни институции, така и на българските магазини и ресторанти във Виена.  

 Между богато илюстрованите страници на брой 28 се крият още интересни и полезни материали. Представените теми предполагат много и различни гледни точки, така че, след като се запознаете с текстовете в книжката, ще се радваме на вашите читателски мнения и предложения на spodeleno@bulgaren.org.

 Ако все още не сте се абонирали за единственото българско списание в алпийската държава, което излиза шест пъти в годината, а имате желание, можете да поправите този пропуск бързо и лесно. Преведете сумата от € 12 на посочената банкова сметка Kulturverein Bulgaren in Osterreich, Erste Bank, BLZ 20111, Kontonr. 28714074000 (в полето Verwendungszweck напишете Абонамент, а в Допълнителен текст – името и адреса си). Абонаментът ви гарантира бързо получаване на любимото ви издание и ви дава възможност да се възползвате от всички бонуси за абонатите, които екипът ни периодично дава.  

 Списанието можете да закупите от българските магазини във Виена:

Teleconcept

1040, Margaretenstr. 7

BG Shop

1050, Schonbrunnerstr. 55

Още български магазини:  

1100, Laaer-Berg-Str. 3

1150, Marzstr. 36  

1160, Maroltingergasse 100

1160, Ottakringerstr. 86

 Пожелаваме ви приятни минути с новия брой на списание „Българите в Австрия“. Слънчево лято, приятели!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации