6.8 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияВЪПРЕКИ КРИЗАТА: Няма затворена БГ медия зад граница

ВЪПРЕКИ КРИЗАТА: Няма затворена БГ медия зад граница

-- Реклама --

ТЕКСТ Елица Ценова

Приключи Седмата световна среща на българските медии и както се казва, дойде време за анализи. Не че има много какво да се отчете като свършена работа. По традиция до конкретни решения и обобщения така и не се стигна. Но това не е и целта на тези срещи. Най-важните неща там се случват не в рамките на самите панели (секция или група в конференция, дискусия и под., където се обсъжда отделна конкретна тема – б.р.), а в паузите им, в свободния разговор между хора, споделящи сходни идеи; хора, борещи се със сходни проблеми и гонещи сходни цели.

Седмата световна среща на българските медии тази година се проведе от 25 до 29 май в холандския град Хилверсум. На форума присъстваха 150-има души от 25 държави по света, където има наши медии, както и представители от България. Темата на Срещата беше „Медии и пари“.

 ПЪРВИТЕ СЕДЕМ

Напълно отричани от някои медии и демонстративно пренебрегвани от други, тези срещи направиха първите си седем години. И дано има още много подобни срещи занапред. Похвални са усилията на Българската телеграфна агенция (БТА) и генералния ѝ директор Максим Минчев всяка година да събират медии от България и чужбина, за да се обсъждат актуални теми от медийния бизнес. Това е

 ЕДИНСТВЕНИЯТ ФОРУМ, НА КОЙТО

БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ЗАД ГРАНИЦИ

МОГАТ ДА СЕ СЪБЕРАТ

 да се видят, да поговорят и да покажат, че ги има и че с цената на много усилия и ентусиазъм оцеляват и работят. Вярно че проблемите на медиите в България и на тези извън нея са различни и че това често води до спорове или превръща теми, интересни за едните, в пълна скука за другите. Но няма как. Важното е, че говорим, спорим, обменяме идеи, питаме и коментираме. И всеки си прави изводите.

 РАЗЛИЧНО И ПОЛЕЗНО

Тази година срещата беше някак по-различна. Дали поради по-зрялата си възраст, актуалните теми за дискусии и по-малкото политически величия от отминали години, или просто защото в Хилверсум няма нищо друго по-интересно за правене, но Срещата беше наистина работна, конкретна и полезна. Повечето участници, които този път бяха по-малко в сравнение с други години, бяха дошли наистина с идеята да се срещнат с колеги, да обменят идеи и да научат нещо ново, което след това да приложат в работата си. За мен като представител на българска медия в чужбина от тази Среща бяха извлечени три особено важни ползи.

 1. Сайт на БГ медиите зад граница

Дълго обсъжданата идея за създаването на сайт за българските медии в чужбина е напът да се превърне в реалност. Въпреки многото въпроси какво, как, защо сайтът е почти готов и ще заработи. Като всеки нов проект, който трябва да координира хора от цял свят, и този ще се нуждае от време да се напасне към нуждите и изискванията на потребителите и пазара, но по-важното в случая е, че вече има нещо конкретно, което да се подобрява, а не тепърва да се прави. И да, „Българите в Австрия“ като медия също ще се включи.

 2. Проектът на в. „Стандарт“ и  

проф. Николай Овчаров „Чудесата на България“  

Този проект дава прекрасната възможност да покажем на света красотите си, да поканим чужденците на културноисторически туризъм у нас и да ги запознаем с една друга България, различна от тази, която обичайно представя пресата навън. Ето защо списание „Българите в Австрия“ ще постави банер на сайта си и ще се стреми да търси различни възможности и инициативи, за да подкрепя проекта.

 3. Да оцелееш на инат  

Третото е малко по-дълго. То се отнася до всичко, което чухме, обсъдихме и коментирахме като възможности за оцеляване и развитие на медиите, и до изводите, които си направихме след това. Безспорно технологиите се развиват и медиите трябва да стават все пò хайтек, да бъдат достъпни от повече места и възможно най-гъвкави. Но в крайна сметка

 ХОРАТА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ

СЪДЪРЖАНИЕТО

 от това, което могат да прочетат или да видят. И ако кратката новина се търси в интернет, то в печатните издания се търси коментарът, сериозният анализ и истинското разчепкване на темата – неща, които можем да получим от силни, любопитни и свободни журналисти. Добрият текст, актуалната информация, позитивната новина винаги ще имат читателската си аудитория и именно тази е посоката, в която смятаме да продължим да се развиваме. Ако оцелеем.

 ВЪПРОС НА ЕНТУСИАЗЪМ  

Още в началото на Срещата БТА шефът Максим Минчев отчете, че въпреки тежката икономическа криза нито една БГ медия не е спряла да излиза. Но не каза цената на този успех. Българските медии в чужбина имат „привилегията“ да оцеляват на един малък пазар единствено и само благодарение на собствените си усилия и ентусиазъм. За подкрепа от страна на българската държава е

 НЕРЕАЛИСТИЧНО ДА СЕ ГОВОРИ

 По-скоро можем да си помечтаем най-после България да изгради ясна стратегия за подобряването на имиджа си, за развитието на туризма, за връзките си с българите зад граница, в която стратегия медиите сами да намерят своето място. А дотогава ще оцеляваме на инат.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации