17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПО ДУНАВА: Пускането на наши пътнически кораби нерентабилно

ПО ДУНАВА: Пускането на наши пътнически кораби нерентабилно

-- Реклама --

Туристическите атракции ще съживят речния бизнес

 ТЕКСТ Румен Кузов, Йордан Гергов

 „Без инициативност от страна на частния бизнес и без подкрепата на държавата чрез субсидиране на билетите за пътници, пътническото корабоплаване на наши кораби по Дунава може да остане само далечна перспектива“. Това каза изпълнителният директор на Държавното предприятие „Пристанищна инфрастуктура“ кап. Мирослав Петров на традиционното изложение „Уикенд туризъм“.  

Единственото родно експо, представящо възможностите за семеен отдих в България през почивните дни, се проведе от 12 до 14 май за седми пореден път в Русе. То мина под патронажа на кмета на дунавската община Божидар Йотов в партньорство с Регионалния исторически музей, Сдружение „Европейски пространства 21“ и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

 НЕРЕНТАБИЛНО

Кап. Мирослав Петров представи темата „Потенциалът на българските пристанища с национално значение за развитието на пътуванията по река Дунав“. Акцентът падна върху проектите „Създаване на речна информационна система в българския участък на река Дунав“, „Проектиране и внедряване на географска информационна система за управление на пристанищната инфраструктура и акватория“ и „Повишаване на административния капацитет на ДП „Пристанищна инфраструктура“. Проектите са на обща стойност 62 586 028 лв. и по тях се работи в момента.

 Мнението на кап. Петров сподели и представителят на фирма „Рубишипс“ – една от най-успешните български корабни компании, опериращи на европейския транспортен пазар. Оттам смятат, че към настоящия момент е икономически нерентабилно да се осъществява чист транспорт на пътници. Те препоръчват да се наблегне на водния пътнически транспорт с туристически услуги и атракции.

ПОДХОД

Подобен подход може да даде важен начален тласък за съживяването на туризма по реката, каза Михаил Михов от Сдружение „Европейски пространства 21“. Според него международният туризъм по вода трябва да се съчетава с посещения на културно-исторически обекти, природни забележителности и резервати, разположени по поречието на втората по дължина река в Европа.

ПЕРСПЕКТИВИ

Пътническото корабоплаване е невъзможно за реализиране с днешна дата. Около тази позиция се обединиха повечето участници в обсъждането предвид икономическите и логистичните фактори. Реалистично обаче според тях е да се работи за развитието на туристически пътувания на къси разстояния, придружени с атракции. Тъй като Дунавската стратегия не отчита разликите в стандарта на държавите по поречието на реката, бяха споделени и опасения, че е възможно единствено богатите държави да се облагодетелстват от възможностите, които тя предлага.

Друг основен извод, около който се обединиха участниците в дискусията, беше, че местните власти трябва да бъдат двигател и инициатор на развитието на пътническите пътувания на кратки разстояния. Подобна дейност би могла да има и голям социален ефект, понеже хората ще имат повече и по-разнообразни възможности за отдих и туризъм през почивните дни, заключиха дебатиращите.

ЕКСПО

В рамките на изложението се състоя и дискусия на тема „Пътуването по Дунав. Развитие на водния пътнически транспорт по река Дунав – важен фактор за оживяване на туризма. Български реалности и европейски перспективи в контекста на Дунавската стратегия на Европейския съюз“. Участие в нея взеха заместник областният управител на Русе, кметове и заместник-кметове от общината, експерти по корабоплаването, пристанищата, транспорта и туризма, представители на фирми от бранша. Австрийският посланик в България Н.Пр. г-н Герхард Райвегер не успя да присъства заради неотложни ангажименти.

снимка: Инфо туризъм

______________________________________

Още по темата:

Дунавската стратегия разкрива нови перспективи пред културния обмен в региона

Стратегията за Дунавския регион е важен движещ фактор за развитието на икономиката – интервю с кмета на oбщина Русе г-н Божидар Йотов

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации