5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКакво ви очаква в брой 27 на „Българите в Австрия“

Какво ви очаква в брой 27 на „Българите в Австрия“

-- Реклама --

                                            Скъпи читатели,

 Новият брой 27 на любимото ви списание „Българите в Австрия“ е на път към вас. От корицата му грее звездата на Виенската опера Надя Кръстева. Със страстното си изпълнение на Кармен примата пленява близо девет години сърцата на виенчани, но и на публиката по целия свят.


За трънливия път към успеха, за операта като изкуство в епохата на Бритни Спиърс и Ем Ти Ви, за семейството и предизвикателствата в живота с оперната лейди разговаря Елица Ценова.

 Темата на изданието е посветена на пищните и разточителни абитуриентски балове в България през месец май, които са колкото празник на зрелостта на младите хора, толкова и панаир на суетата и дефиле на ултраскъпи тоалети и возила. В материала „Българската сватба с истинския живот“ авторката ни Людмила Ханджийска се връща към спомените си от своя бал преди години, като подробно описва чувствата си от паметната за поколения семейства типично нашенска традиция.

 Какъв е имиджът на България, погледната отвън, и кой носи отговорността за него – тези и още въпроси индиректно задава статията на журналистката от парламентарното студио на Радио „Дойче Веле“ в Берлин Маринела Липчева-Вайс в рубриката „Мнения“.

 В традиционната ни финансова рубрика екипът на Financecoaching прави обзор на няколко актуални теми – споразумението на държавните ръководители на страните – членки на ЕС, относно защитата на еврото; използването на един и същи регистрационен номер на МПС за две коли; осигуровките и недвижимото имущество като възможност за инвестиция.

 Две теми ви предлагаме в рубриката „Закони“. Първата разглежда процедурата по получаване на призовка в България. Какво е записано в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и какво се изисква от нас, обяснява адвокат Пепа Начкова в материала „Имате призовка“. Втората тема се отнася до по-специализиран правен казус – как да се избегне двойното данъчно облагане между Австрия и България. От февруари е в сила нова спогодба, която регламентира предотвратяването на неоснователното отклонение от данъчното облаганe – върху отделни моменти от нея светлина хвърля юридическият ни консултант маг. Борис Методиев.

 На страницата „Общество“ сме поместили поредната разработка на сътрудниците ни от информационния център „Компас“ на тема как да караме лек автомобил с чуждестранна регистрация на територията на Република Австрия. Публикацията е продължение на текста от брой 21 от м.г. „С кола с българска регистрация на път? Дали е възможно?“, който можете да намерите в архивната секция „Каталог“ – „Закони“.

 Откъде идва едно от любимите вина на Чърчил? От най-малкия град в България! Из калдъръмените улички и прохладните винарски изби на Мелник, който според историците е родното място на героя Спартак, ще ви разведе материалът на Людмила Ханджийска.

 Пратерът е символ не само на Виенското колело и шумните атракциони край него. Какво друго често остава незабелязано от посетителите на австрийската столица, пък и за немалка част от живеещите в нея българи, когато стане дума за Пратера, ще научите от фоторепортажа на дамския тандем Доника Цветанова и Елица Караенева.

 Шокът от земетресението, цунамито и аварията в японската АЕЦ „Фукушима 1“ скоро няма да бъде забравен. Как изглежда трагедията през очите на човек, живял и работил дълги години в Токио, разказва Веселка Маринова, журналист и автор на книгата „Просто Япония“, в материала „Go Nippon!“.

 Акцент в броя е и публикацията „Ich bin женен“, посветена на смесените бракове – между българка и австриец или обратното. От забавното четиво става ясно, че и мъжете се осмеляват да посягат към прахосмукачката. Моля?! Е… поне австрийските. 🙂 По-трудно или по-забавно протичат дните в подобно семейство, се опита да проучи Елица Ценова от разговорите си с няколко смесени двойки.

 И това съвсем, съвсем не е всичко, с което за пореден път смятаме да ви заинтригуваме – прелюбопитни текстове ви очакват на страниците за история, народни обичаи, предстоящи и отминали събития. В предишния брой 26 публикувахме анкета, чиято цел беше да ни даде обратна връзка за това как възприемате списанието. Благодарим ви за активното участие и за многобройните попълнени анкетни карти, които ни изпратихте по обикновената или по електронната поща. Резултатите от гласовете ви сме обобщили в рубриката „Информация“.

 Вече стана традиция да публикуваме и читателските ви отзиви – и този път не сме ù изневерили.  

 Ако все още не сте се абонирали за единственото българско списание в Австрия, което излиза шест пъти в годината, а имате желание, можете да поправите този пропуск бързо и лесно, като преведете сумата от € 12 на посочената банкова сметка Kulturverein Bulgaren in Osterreich, Erste Bank, BLZ 20111, Kontonr. 28714074000 (в полето Verwendungszweck напишете Абонамент, а в Допълнителен текст – името и адреса си). Абонаментът ви гарантира бързо получаване на любимото ви издание и ви дава възможност да се възползвате от всички бонуси за абонатите, които екипът ни периодично прави.

 Извън абонамента можете да намерите списанието и при Teleconcept Trade Agency GmbH1040 Wien, Margaretenstr. 8, и BGShop1050 Wien, Schönbrunnenstr. 55.

 Очакваме идеите и предложенията ви – пишете ни за всичко, което ви вълнува и ви е на сърце, на имейл spodeleno@bulgaren.org.

 Желаем ви приятни минути с новия брой 27 на списание „Българите в Австрия“!

Предишна статия
Следваща статия
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации