1.7 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияПърванов е на двудневно посещение във Виена по покана на австрийския президент...

Първанов е на двудневно посещение във Виена по покана на австрийския президент Хайнц Фишер

-- Реклама --
източник Агенция Фокус
снимки Ройтерс
 Австрия ще подкрепи присъединяването на България към Шенгенското пространство на база изпълнени критерии, без допълнителни аспекти. Това стана ясно на съвместна пресконференция на президента Георги Първанов и австрийския президент Хайнц Фишер.

„Ще подкрепим България за членство в Шенген, разбира се на базата на изпълнени предпоставки и критерии, без те да бъдат обвързвани с допълнителни аспекти. Ще подкрепим подготовката на България”, заяви Фишер.
Президентът Георги Първанов посочи, че не могат да се привнасят инциденти, какъвто бе този с ромите, като критерии за членството ни в Шенген.
„Аз благодаря за потвърдената подкрепа от страна на Австрия по отношение на членството на България в Шенген”, заяви президентът Първанов.
„Обсъдихме и актуалните европейски теми, мерките за борба с кризата и кризисните явления, мерките за стабилизиране на еврото и тези мерки, които трябва да се погрижат за това общата валута на държавите от ЕС, да предполага и координиране на финансовата и икономическата политика”, каза президентът на Австрия.
Обсъдени са били и енергийни въпроси. Единодушни сме, че проектът „Набуко“ трябва да продължи, каза Хайнц Фишер.
Относно енергийните проекти Първанов посочи, че двете страни са много активни, особено в търсенето на работещи решения за диверсификация на енергийните източници.
Анализирахме развитието на събитията в Западните Балкани, където сме съгласни, че трябва да се поддържа перспективата за членство на Западните Балкани и преценяване на кандидатурата на всяка страна поотделно, каза президентът на Австрия Хайнц Фишер.
Разговорът между двамата е минал в много добра приятелска атмосфера между представители на две държави, които имат дълговечни исторически отношения, още от преди два века. Радваме се на бъдещото сътрудничество между България и Австрия и гледаме на него с оптимизъм, заяви президентът Хайнц Фишер.
Има така необходимия политически диалог на всички нива – активните контакти на ниво премиер-канцлер, между парламентите на двете страни, групите за приятелство, каза Първанов. „Отбелязахме като особено важни отношенията между двете страни и региони, където има и добри традиции и добри перспективи.
Стокообменът между България и Австрия през 2011 година може да надвиши 900 милиона евро и да достигне 1 милиард евро. Това каза президентът на Австрия Хайнц Фишер на пресконференция с българския президент Георги Първанов. „Обсъдихме двустранните отношения, анализирахме ги и ги оценихме. Те са наистина много сериозни и се радваме на взаимна подкрепа. Важна е и работата в икономическата област. „Миналата година имаше известен спад, но сега вече цифрите вървят нагоре и това сочи, че 2011 година имаме възможност да увеличим стокообмена над 900 млн. евро, с което да се доближим до обмен на външната търговия близо 1 милиард евро”, посочи той. Можем да оценим като много положителни тенденциите в икономическите отношения. Австрия, до миналата година, беше инвеститор номер едно, с един много мощен обем от инвестиции и вярвам, че ще си върне скоро първото място в съвсем близко време, както и че ще можем да прескочим този 1 милиард евро, който е постижима граница от бизнеса на двете страни. Това каза президентът Георги Първанов.
Европа трябва да има единна и активна политика по отношение на Либия, каза президентът Георги Първанов. „Като човек, който добре познава полковник Кадафи, вие знаете, че аз съм имал възможността за дълги разговори с него по време на моята визита, в рамките на усилията ни да спасим осъдените български медици. Убеден съм, че Европа трябва да има единна и активна политика по отношение на Либия и по отношение на страните от Северна Африка, от Арабския свят, в които виждаме подобно напрежение и протести, защото става дума за един регион, който е непосредствено до нашата граница. Знаем добре, че от това може да произтече много силен миграционен натиск и не само това, разбира се”, заяви Първанов.
Европа не може да стои безучастна, а трябва да участва активно в хуманитарните акции. „Европа трябва да респектира в своята категоричност в изискването, така както каза и президентът д-р Фишер, да бъдат прекратени всякакви кръвопролития, да бъде прекратен този неправомерно и необяснимо поведение на полковник Кадафи по отношение на протестиращите. То не се вмества в никакви демократични представи и рамки. Лично аз смятам, че темата за военна намеса – не може да стои”, заяви Първанов. Той припомни позицията си по отношение на Ирак.
„Военна намеса няма да доведе до решаване на проблемите, може по-скоро да ги усложни”, заяви президентът Първанов в отговор на въпрос за евентуална военна намеса на ЕС.
Президентът Фишер коментира ситуацията в Либия с думите: „Ситуацията е драматична, но ако някой вземе прибързани, грешни решения, ситуацията може да стане още по-драматична. Военната намеса, трябва да бъде най-последната възможна реакция. Трябва да бъдат изчерпани всички други възможности”, Фишер посочи, че според поуки от историята много бързо може да се влезе в една държава, но след това много трудно може да се излезе и затова трябва да се търси политически и икономически натиск. Той посочи, че България до известна степен е специалист по проблемите в Либия.
„Ние сме единодушни, че Либия и либийският лидер Кадафи трябва да сложат край на тези събития и да се изгради държавата на принципите на ООН”, каза той.
______________________________________________________________
По време на визитата си президентът е придружен от съпругата си Зорка Първанова. Заедно със съпругата на австрийския президент Маргит Фишер, днес първата дама посети „Съкровищницата“ в двореца Хофбург, където се съхранява императорската корона на Австрия, много накити и държавни инсигнии още от времето на Свещената римска империя.
 Днес Георги Първанов откри изложба на възпитаниците на училище за деца с увреден слух „Св.Иван Рилски“ в Търговище и Център за физически увреждания „Благовещение“ в БКИ „Дом Витгенщайн“. По-късно президентът посети и постановка на Виенската опера. Първа цигулка в оркестъра бе българската цигуларка Албена Данаилова.
Програмата на президента включва срещи с федералния канцлер на Австрия Вернер Файман, председателя на австройския парламент Барбара Прамер и кмета на Виена Михаел Хойпл.
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации