12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИска ми се в този час да почука Дядо Мраз и за...

Иска ми се в този час да почука Дядо Мраз и за всичките деца мир да има по света!

-- Реклама --

Цял ден сняг валя, валя,

Премени земята,

Тихо над гори, поля

пада нощ пресвята.

Нощ на Рождество е тя,

На любов и слава!

С това стихче децата от Българо-австрийското училище „Св.св.Кирил и Методий“ откриха коледното си тържество. На сцената те бяха подредили богата трапеза с традиционни ястия, а голямата елха се кипреше в очакване на добрия старец с подаръците.

Учениците от четвърти клас с ръководител г-жа Анета Геранлиева бяха подготвили празничната програма. От тях гостите научиха защо гозбите на Бъдни вечер трябва да бъдат 7, 9 или 12. „Има старо поверие, според което на трапезата преди коледната вечер трябва да се сложи всичко онова, което се произвежда в родния край. На масата трябва да цари изобилие, за да бъде настъпващата година щедра към нас. А ястията са 7, защото толкова са дните в седмицата, 9, защото майката носи своята рожба 9 месеца и 12, защото годината има 12 месеца”.  Дружина коледари с ръчно изработени сурвачки отправи пожелания за спорна и богата година:

В тая къща родовита

Три реки да текат.

Първата – с жито загария,

Втората – с мляко – каймаклия,

Третата – с вино барутлия.

Едро жито по хамбари,

Тлъсти агнета в кошари!

Децата от предучилищната група също показаха на родители и гости какво са научили и зарадваха всички с новогодишни песнички и стихотворения.

Разбира се, най-голямо беше въодушевлението, когато дългоочакваният  Дядо Коледа най-после пристигна! Той поздрави децата и им пожела да са все така послушни и трудолюбиви. Дълга опашака се изви пред  чувала на добрият старец  и той раздаде подаръци на всички деца.

След тържеството гостите можеха да разгледат и закупят коледни сувенири, изработени от децата от училището. На голям интерес се радваше и училищният вестник „Патиланци”, който беше събрал емоциите, рисунките, стихотворенията, есетата, пожеланията и усмивките на децата.

Важно уточнение: Заглавието на материла е от стихотворението „Зима” на Калоян от 4-ти клас, публикувано в първия брой на списание „Патиланци”.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации