5.5 C
Виена
събота, 27 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКоледно настроение във Виена – пунш и блясък

Коледно настроение във Виена – пунш и блясък

-- Реклама --

Ако още не ви се вярва, че Коледа наближава, елате във Виена! От днес австрийската столица е напълно преоблечена в празничните си дрехи и коледните базари гостоприемно канят посетители. На 18 ноември заместник-кметът на града Ренате Браунер и председателят на Търговската камара Бригите Янк официално включиха коледните светлини на луксозната улица „Грабен“ близо до Щефансдом. Огромни полилеи, свързващи с гирлянди старите сгради от двете страни на улицата, я превръщат в огромна бална зала на открито.


Празничното настроение се допълва от лъскавите витрини на магазините и от множеството щандове за пунш, разположени по улицата. Съвсем наблизо пък Ротентурмщрасе е грейнала в червено, подчертавайки аристократичната си осанка. Кертнерщрасе не отстъпва по блясък и красота – коледни звезди опасват улицата, пухкав сняг засипва витрините, а огромните елхи се извисяват до тавана на големите магазини. От тази година още пет търговски улици ще се грижат за коледното ни настроение с нова украса – Wollzeile, Westbahnstrasse, Kirchengasse, Hernalser Hauptstrasse и Obkirchergasse. Техният блясък струва на общината около 400 000 евро. В последните години за нова коледна украса и осветление са похарчени 4,3 милиона евро! Да, блясъкът има своята цена.

Но истинската коледна атмосфера се постига с традиционните базари, които тук се наричат Adventmarkt или Christkindlmarkt. Те са разположени на някои от най-красивите площади – Ратхаусплац, Карлсплац, Фраюнг или пред дворците „Белведере“ и „Шонбрун“.

Многобройни щандове предлагат карамелизирани бадеми, огромни печени картофи, залети с млечен сос, медени курабийки в най-различни форми, ръчно изработени играчки за елха, всевъзможни коледни сувенири и разбира се – пунш. Всеки базар има собствени чаши за пунш, които срещу скромно заплащане остават за спомен на посетителите. Много туристи, а и виенчани се забавляват да правят колекции с тези сувенири. Колко стара е традицията да се правят коледни базари, се доказва и от факта, че най-старият базар – този на Фраюнг, датира още от 1722 година! Различните ухания се смесват с музиката и хорските приказки и така се създава неповторима романтична атмосфера, напоена с уют, топлина и щедрост.

Най-голям е базарът пред кметството, където се издига и коледната елха на града. Партерът на самата сграда е превърнат в работилница за деца. Там малките палавници могат сами да изработят подаръци или да изпекат сладки. До Коледа всички базари ще събират хората след работа на по чаша пунш и приказка, а само ден след Рождество Христово от тях няма да има и спомен. Затова използвайте все още мекото време и се заредете с празнично настроение на някой от традиционните коледни базари.

Altwiener Christkindlmarkt Freyung (10–21 ч.)
Adventmarkt Karlsplatz (12–20 ч.)
Adventmarkt Rathausplatz (10–21,30 ч., петък и събота – до 22 ч.)
Adventmarkt Belevedere (11–21 ч.)
Adventmarkt Schonbrun (10–21 ч.)
Adventmarkt Altes AKH (14–22 ч., събота и неделя – 10–22 ч.)
Аdventmarkt Sppitelberg (15–21,30, събота 10–21,30, неделя 10–21 ч.)
Adventmarkt Riesenradplatz (12–21 ч. събота и неделя – 11–21 ч.)
Adventmarkt Maria-Teresien Platz (11–21 ч.)


А знаете ли, че:
Елхата пред кметството всяка година е подарък от някоя от провинциите, което символизира връзката между отделните райони и столицата. Тази година елхата идва от Горна Австрия, района на Böhmerwald, и е на 70 години. Тя е висока 28 м и е украсена с 1000 LED лампички. Тази технология спестява около 90 % от разходите за еленергия.

Полезни връзки:
www.christkindlmarkt.at
www.weihnachtsdorf.at
www.altwiener-markt.at
www.weihnachtsmarkt.co.at
www.divinaart.at
www.spittelberg.at
www.praterservice.at
www.christkindltours.at

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации